“Getrouwd, maar mijn vrouw mag zelfs niet op vakantie komen”

Luc Dupont: "Ik kwam Philomène een achttal jaar geleden tegen op restaurant." © foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Luc Dupont (69) trouwde drie jaar geleden met zijn Gambiaanse vrouw Philomène, maar hij slaagt er niet in om alle papieren in orde te krijgen zodat ze eens op bezoek kan komen in België. “Ze zeggen dat het een schijnhuwelijk is, maar dat is helemaal niet waar”, zeggen Luc en familie.

Luc Dupont (69) was heel zijn leven vrachtwagenchauffeur. Hij heeft twee kinderen die ondertussen ook al voor kleinkinderen en achterkleinkinderen zorgden. Als gescheiden man ging hij achttien jaar geleden voor het eerst naar Gambia, een klein West-Afrikaans land dat volledig begrensd wordt door Senegal. “Hoe ik in Gambia terechtkwam? Dat is heel toevallig gelopen”, vertelt Luc. “Ik wilde sowieso eens naar Afrika op reis om de mensen daar te helpen. Gambia was de goedkoopste bestemming in Afrika om te vliegen. Ik had toen nog geen idee waar Gambia lag.”

Luc verloor echter zijn hart in Gambia en jaar na jaar keerde hij terug. “Dat was vooral om de straatarme bevolking te helpen”, zegt Luc, die bij zijn zus Béatrice en schoonbroer Willy Dolfen in Westvleteren verblijft als hij in België is. “Telkens keerde ik terug met spullen, kleren en materiaal voor de plaatselijke bevolking. Ik kon er meestal terecht bij mijn jongere broer Marc, die er woont en ook getrouwd is met een Gambiaanse vrouw.”

Philomène Correa

Ook Luc vond de liefde in Gambia. “Ik kwam haar een achttal jaar geleden tegen op restaurant. Ze was er samen met haar zus”, vertelt Luc. “We raakten aan de praat en het klikte, maar er waren nog heel wat afspraakjes voor dat we een koppel werden. Zo’n vijf jaar geleden kregen we een relatie.”

Bij de dienst Bevolking zeiden ze meteen dat het een schijnhuwelijk was

De naam van zijn echtgenote is Philomène Correa. Ze is 45 jaar oud. “We trouwden op 17 september 2015”, vervolgt Luc, die bijna negen jaar geleden een beroerte kreeg en sindsdien invalide is. “Philomène heeft haar eigen huis in Ijaban. Het is een groot huis met drie slaapkamers en drie badkamers, ze is welstellend. Ze helpt ook altijd mensen. Het is misschien niet te geloven, maar het is zo. Mensen komen om raad te vragen, meestal arme mensen. Gambia is een moslimland waar de mannen dikwijls getrouwd zijn met drie of vier vrouwen. Als het niet goed gaat in de ménage komen de vrouwen naar Philomène om raad vragen. Om de veertien dagen organiseert ze een maaltijd voor de arme kinderen in haar dorp. Voor die kinderen is dat een groot feest.”

Luc Dupont op zijn huwelijk met Philomène.
Luc Dupont op zijn huwelijk met Philomène.© repro TOGH

Na bijna vier jaar getrouwd te zijn, wil Luc dat ze ook eens naar België kan komen om zijn familie te ontmoeten, maar dat lukt niet. “Het probleem is ons trouwcertificaat”, vertelt Luc. “Toen we onze aanvraag deden, moesten we alle originele papieren opsturen of binnenbrengen. Ons huwelijk werd afgekeurd omdat de stempel niet leesbaar was. Bij de dienst Bevolking in Diksmuide zeiden ze meteen dat het een schijnhuwelijk was. De stempel is nu wel leesbaar, maar het is plastic. Het is dus niet meer de originele stempel. Wie heeft dat veranderd? Het is allemaal heel vreemd, alsof er bij de overheidsdiensten mee gefoefeld is.”

Geen plannen voor definitieve verhuis

Door de problemen met het trouwcertificaat is de geplande vakantie deze zomer in het water gevallen. “Heel de familie keek ernaar uit“, vertel zus Béatrice. “Wij hebben onze gegevens moeten geven en moeten aangeven dat we verantwoordelijk voor haar waren zolang ze in België was. Dat ging naar de Belgische ambassade in Dakar de hoofdstad van Senegal, maar het werd afgekeurd.”

“De kleinkinderen willen ook eens hun stiefgrootmoeder zien”, pikt schoonbroer Willy Dolfen in. “Ik ben er al twee keer geweest en kan zeker bevestigen dat ze Luc heel graag ziet. Door zijn beroerte van negen jaar geleden, is Luc niet meer zo goed te been, maar ik heb daar zelf kunnen zien dat ze heel goed voor hem zorgt. Ook het klimaat daar heeft een gunstig effect op zijn gezondheid.”

“Het is niet eens haar bedoeling om definitief naar België te komen”, vult Luc aan. “Ze wil hier niet eens blijven, omdat ze daar haar eigen huis en werk heeft, en omdat het weer hier slecht is. Heel haar familie woont daar bovendien nog.”

Correct verlopen

In Diksmuide zijn ze om privacyredenen karig met commentaar over de situatie, maar benadrukken ze dat alles correct is verlopen. “Het is een dossier van twee jaar geleden al”, zegt burgemeester Lies Laridon. “Luc Dupont heeft toen gevraagd of zijn huwelijk hier kon overgeschreven worden, dus met rechtsgevolgen in België. Ik kan alleen zeggen dat er een negatief advies van het parket was. Dat hij niet tevreden is, kan ik begrijpen, maar in Diksmuide hebben we de procedure correct gevolgd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier