Gentenaar Hendrik Braet is nieuwe stadsfotograaf van Oostende

V.l.n.r. Schepen voor Vrije Tijd Bart Plasschaert, juryleden Kim Vlaeminck en Peter Defurne escorteren de winnaar Hendrik Braet centraal op de foto, onder een van zijn foto’s en rechts Virginie Michils van de Dienst Cultuur. © ML
Redactie KW

Hendrik Braet (49) mag zich in 2024 de nieuwe stadsfotograaf van de Stad aan Zee noemen. Hij haalde het op vijftien andere amateur- en beroepsfotografen die meededen aan deze jaarlijkse wedstrijd.

Vrij thema voor deze editie was, hoe kon het anders, James Ensor. In tegenstelling met andere centrumsteden die meestal een stadsdichter verkiezen om de hartslag van de stad in versvorm te gieten, koos Oostende al direct voor een stadsfotograaf. Met Ensor, Spilliaert en Permeke binnen haar muren en de zee aan haar voeten is de stad nog altijd beter in beeld dan in woord te vangen.

“Zo’n wedstrijd draagt bij aan het opbouwen van een levendig visueel archief dat de evolutie van de stad weerspiegelt, fungeert als en waardevolle spiegel van de gemeenschap, versterkt het cultureel weefsel en bevordert een gevoel van trots en verbondenheid onder de bewoners”, zegt schepen voor de Vrije Tijd Bart Plasschaert.

Ziel van de stad

Hendrik Braet (49) is afkomstig uit Maldegem, studeerde politieke en sociale wetenschappen, maatschappelijk assistent en fotografie aan de Gentse Academie. Hij woont en werkt er als educatief medewerker bij Links Plus en is ook professioneel fotograaf in bijberoep. De jury bestond uit juryleden Nick Decombel, Jelle Vermeersch, Peter Defurne en Kim Vlaeminck.

“Wat je verwacht van een boeiende stadsfotograaf is dat er naast een professionele reportagehonger ook vooral oog is voor de natuurlijke flair, het bijna onbenullige detail en vooral de ziel van de stad”, aldus Peter Defurne.

Foto-expo

De bekroonde foto’s van Hendrik Braet en van de andere deelnemers aan de wedstrijd zijn nog tot en met 24 februari te zien in de Anglicaanse Kerk, Langestraat 101 van dinsdag t.e.m. zondag, van 14 tot 17 uur. Van 16 oktober tot 10december e.k. krijgt Hendrik Braet ook zijn eigen foto-expo in de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk. Dit naast een geldprijs van 1.500 euro.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier