Gemeenteraadslid Dominique Gillet dient klacht in over verloop digitale gemeenteraad

Onafhankelijk gemeenteraadslid Dominique Gillet. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Heel wat gemeentes beslisten door de coronamaatregelen om de gemeenteraad virtueel te organiseren, zonder publiek. Dat gebeurde ook voor het eerst in Koksijde en volgens onafhankelijk gemeenteraadslid Dominique Gillet-Wolter Hofmans, verliep dat niet helemaal vlekkeloos. Ze bundelde haar grieven in een klacht aan de gouverneur.

Voor de virtuele gemeenteraad van 20 april werd de Microsoft Office-toepassing ‘TEAMS’ gebruikt. De leidraad voor de gemeenteraad en raad maatschappelijk welzijn werd naar alle gemeenteraadsleden gemaild, en op 16 april vond er een oefensessie plaats met fictieve agendapunten en stemming via eNotulen.

“In de algemene vergaderafspraken van de leidraad staat dat er geen mondelinge vragen of toegevoegde punten worden toegestaan: desondanks werd er toch één bijkomend agendapunt wél toegestaan”, stelt Dominique in haar klacht.

Discriminerend

“Zodra de agenda ter beschikking was, kon worden gestemd via IVoting op eNotulen tot de dag voor de gemeenteraad voor middernacht. De reden van mijn klacht is echter dat de virtuele zitting en de stemming niet is verlopen zoals beschreven. Dan heb ik het vooral over de punten waarvan de stemming niet was voltooid: waarvan via IVoting een bespreking werd gevraagd. Dit is een schending van de democratische principes.”

“Tijdens de bespreking kregen de fractieleiders het woord. In de leidraad stond wel dat enkel fractieleiders op de mededelingen van de burgemeester mogen repliceren en hun tussenkomsten staan ook in het verslag en de eNotulen. De discussie rond de agendapunten hier beperken tot de fractieleiders, zoals mondeling aangekondigd door de voorzitter bij het begin van de zitting, is voor mij discriminerend en ondemocratisch. Een fractieleider is uiteindelijk een gemeenteraadslid als spreekbuis van een groep.

Eigen standpunten

Als onafhankelijk gemeenteraadslid geef ik mijn eigen standpunten weer. Na toelichting van de agendapunten heb ik net als alle fractieleiders het recht om het woord te vragen en moet de voorzitter mij het woord verlenen. Maar het woord werd mij niet verleend na agendapunt 4! Ook de stemming gebeurde niet zoals afgesproken en geoefend maar gewoonweg door een vraag tot goedkeuring van de voorzitter.”

“De stemming is niet verlopen zoals beschreven, dit is een schending van de democratische principes”

“En er zat ook spoed achter, zodat de reactietijd heel kort was. Toen ik de stemming van een punt wou vragen was dit onmogelijk: toen ik de micro openzette viel deze automatisch op functie ‘gedempt’ terug. Mijn stem werd daardoor niet gehoord en niet gegeven, en dus niet correct opgenomen in de verslagen. Uit voorzorg had ik echter vooraf al mijn opmerkingen in verband met de agendapunten schriftelijk meegedeeld aan alle gemeenteraadsleden en de algemeen directeur.

Schending van het reglement

Omdat ik het woord niet heb gekregen, heb ik op het einde van de zitting via de chatfunctie gevraagd om mijn opmerkingen in het verslag op te nemen, zoals bepaald in het huishoudelijk reglement. Ook dat is niet gebeurd, noch in het verslag, noch in de notulen.”

Raadslid Gillet-Wolter Hofmans vraagt de vernietiging van alle beslissingen die op deze gemeenteraad werden genomen wegens de schending van het huishoudelijk reglement, dat stelt dat aan ieder gemeenteraadslid het woord moet verleend worden en dat opmerkingen en tussenkomsten in notulen en verslagen openbaar moeten bekend gemaakt worden voor het publiek.

Gemeenteraadsvoorzitter Charlotte Casteleyn.
Gemeenteraadsvoorzitter Charlotte Casteleyn.© MVQ

Gemeenteraadsvoorzitter Charlotte Castelein reageert:

“Voor sommigen is digitaal werken niet altijd evident”

“Omdat we nauwgezet de coronamaatregelen respecteren werd de gemeenteraad van 20 april digitaal georganiseerd. Een hele uitdaging, waarin we ook heel wat voorbereiding hebben gestoken. De zitting is naar onze normen technisch perfect verlopen, we hadden alles op voorhand uitgekiend en voorbereid in overleg met de fractieleiders. Ook raadslid Wolter Hofmans was als onafhankelijk raadslid bij een voorafgaande test aanwezig. Ze wist hoe de gemeenteraad zou verlopen. Er waren duidelijke afspraken gemaakt en er werd zelfs een uitgebreide handleiding opgesteld. Alle raadsleden konden elk punt nauwgezet volgen en desgewenst via de fractieleiders een tussenkomst vragen, ook raadslid Wolter Hofmans. Ik betreur dan ook dat er klacht werd ingediend. De algemeen directeur zal nu de opname van de raad in detail nakijken om de klacht te onderzoeken en zijn bevindingen te rapporteren aan de gouverneur. Ik blijf erbij dat we, gezien de omstandigheden en het feit dat dit een soort experiment was, wel degelijk met respect voor elk raadslid de gemeenteraad hebben laten verlopen. Uiteraard kan er dan niet 100 procent gewerkt worden zoals wanneer iedereen samen zit in één ruimte. En voor sommige raadsleden is digitaal werken niet altijd evident…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier