Gemeenteraad heeft beslist: ‘k En Brugge in m’n Herte wordt volkslied van Brugge
Het is nu ook officieel: het nummer ‘k En Brugge in m’n Erte van volkszanger Benny Scott wordt het officiële volkslied van de stad Brugge. Dat besliste de Brugse gemeenteraad maandagavond in een unanieme stemming.
Het nummer bestaat dit jaar veertig jaar en dat wilde onze krant niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het Brugsch Handelsblad organiseerde in de maand mei een petitie met de bedoeling voldoende handtekeningen in te zamelen om het Brugse stadslied ook officieel door de Brugse gemeenteraad te laten erkennen tot stadshymne.
Het gemeentedecreet stelt dat je in Brugge 1.000 stemmen of handtekeningen nodig hebt om een vraag vanuit de burgers op de tafel van de gemeenteraad te leggen. Na anderhalve dag waren de nodige handtekeningen al binnen: het waren er meer dan drieduizend in totaal. De actie bracht ook heel wat teweeg bij Brugse verenigingen, scholen, bedrijven en horecazaken. Ondernemers maakten een ‘ k En Brugge In M’n Herte -pizza, -bier en zelfs -handtas. Artiesten creëerden nieuwe versies van het nummer. Honderden leerlingen leerden het nummer aan op school.
Unaniem
Eind mei werd het verzoekschrift officieel neergelegd bij de stad, waarna de gemeenteraad het verplicht moest behandelen in de zitting van juni. Die keurde het afgelopen maandagavond dus unaniem goed. De eensgezindheid werd maandagavond visueel gemaakt door samen – meerderheid tussen oppositie – het nummer te zingen op de Burg, voor het stadhuis. Niet alle gemeenteraadsleden tekenden present voor de samenzang maar we telden toch meer dan 30 raadsleden, inclusief de burgemeester en bijna alle schepenen, die het bekende lied zo goed mogelijk meezongen.
Uiteraard werd alles coronaveilig georganiseerd. De leden van het gelegenheidskoor stonden dan ook telkens op drie meter van elkaar opgesteld. Benny Scott was uiteraard ook zelf aanwezig en probeerde de dames en heren politici, onder begeleiding van accordeonist Robert De Ketelaere, zo goed mogelijk mogelijk in de maat en op de juiste toon te laten zingen. Benny toonde zich eens te meer bijzonder geëmotioneerd en vooral erg dankbaar voor al wat hem overkwam.
Navolging
Brugge is overigens niet de eerste stad met een eigen volkslied. Ook Antwerpen heeft sinds eind vorig jaar een volkshymne. Na het overlijden van Bob Van Staeyen van De Strangers erkende het Antwerpse stadsbestuur ‘Antwaarpe’ als volkslied van ‘t stad. Het initiatief van het Brugsch Handelsblad lijkt alvast andere steden te inspireren en krijgt dus navolging. Al in een handvol West-Vlaamse steden en gemeenten zijn acties gestart om een lokaal nummer tot volkslied te laten erkennen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier