Gemeente Staden investeert 750.000 euro in drie voetbalclubs: “Droge zomers en natte winters zorgen voor problemen”

De drie ploegen tekenden een protocol waarin de voorwaarden staan waaraan de clubs moeten voldoen. © JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De gemeente Staden en de drie voetbalclubs die Groot-Staden rijk is, ondertekenden een protocol dat het startschot moet zijn voor de aanpak van hun buiteninfrastructuur en grasvelden. De gemeente maakt voor die aanpak 250.000 euro per club vrij.

“Onze drie Groot-Stadense voetbalclubs floreren”, legt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) uit. “Het efficiënt inzetten van hun velden is dan ook een noodzaak. Het onderhoud van de terreinen is uitdagend. Vooral de toenemende impact van droge zomers en natte winters zorgt voor problemen. Om de velden bespeelbaar te houden én op termijn de onderhoudskosten te drukken, maken we met de gemeente nu 250.000 euro per club vrij. Dat budget dient onder andere om de waterhuishouding op en rond de terreinen te verbeteren en de terreinverlichting energiezuiniger te maken.”

Verlanglijstje

“De lokale voetbalclubs gaven de voorbije weken hun verlanglijstje door aan de gemeente. Ze ondertekenden nu een protocol dat de krijtlijnen vastlegt voor de investeringen en de mogelijkheden en de verplichtingen die verbonden zijn aan de investeringen. Het protocol is meteen het startschot voor de geplande verbeteringswerken voor SK Oostnieuwkerke, SK Staden en SK Westrozebeke. Het werd goedgekeurd in de gemeenteraad van december vorig jaar.”

“Het legt vast dat er per club maximaal 250.0000 euro beschikbaar is en dat die middelen enkel gebruikt kunnen worden voor de optimalisatie van de bespeelbaarheid van hun terreinen. Het protocol vermeldt ook de voorwaarden waaraan de clubs moeten voldoen qua veiligheid, kwaliteit, wetgeving en financiële bewijslast”, aldus nog de burgemeester.

Samenwerking of groepsaankopen

“We willen de clubs ook stimuleren om op zoek te gaan naar samenwerkingen of groepsaankopen om de aankoopprijs te drukken. Dit alles moet zorgen voor een efficiënte en verantwoorde aanwending van de investeringstoelage. Het opzet is dat de clubs nog in 2024 de verbeteringswerken uitvoeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier