Gemeente koopt woning in Stijn Streuvelsstraat in Ingooigem aan voor uitbreiding school en Chiromeisjes Yvegem

Schepen van Onderwijs Pauline Van Marcke en schepen van Patrimonium en Financiën Louis Degroote voor het huis in de Stijn Streuvelsstraat 3 in Ingooigem. © GV
Gerda Verbeke

Er werd een voorlopige verkoopovereenkomst opgemaakt voor de woning en de bijhorende gronden met een oppervlakte van 2.112 vierkante meter aan de Stijn Streuvelsstraat 3 in Ingooigem. De woning grenst aan het domein van de gemeentelijke lagere school en het Chirolokaal in de Pastoor Verrieststraat. “Door deze aankoop zullen we de speelruimte voor de gemeentelijke lagere school en de jeugdbeweging grondig kunnen uitbreiden én hebben we een nieuw onderkomen voor de Chiromeisjes”, zeggen de Anzegemse schepenen Pauline Van Marcke, Louis Degroote en Yannick Ducatteeuw.

Momenteel gebruiken de school en de Chiromeisjes Ingooigem al een stuk van de grond die achter het bestaande schoolgebouw van Ingooigem gelegen is en die behoort bij de woning gelegen in de Stijn Streuvelsstraat 3.

Centralisatie

“Omdat er bij de centralisatie van de gemeenteschool in de Pastoor Verrieststraat een bijkomend aantal leerlingen zal instromen, was het aangewezen deze gronden definitief te verwerven zodat deze met grote zekerheid verder door de school kunnen worden gebruikt”, zegt schepen van Patrimonium Louis Degroote (Samen één).

“Omdat de opportuniteit zich voordeed om de woning aan te kopen was het voor ons eigenlijk een vanzelfsprekendheid dat we alles in het werk stelden om de woning en de gronden te verwerven. Op deze manier slaagt het gemeentebestuur er ook in om de Chiro een afzonderlijke plek te bieden, weg van het schoolgebouw”, vult schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw (Inzet) aan. Ook krijgt de schoolgaande jeugd via deze aankoop een veilige, zachte doorsteek naar de school via het kerkplein van Ingooigem.

Uitbreidingsplannen

Ondertussen gaan ook de uitbreidingsplannen voor de gemeentelijke lagere school verder. “Momenteel zitten in Ingooigem de klassen verspreid over drie locaties: Engelhoek (kleuters), Pastoor Verrieststraat (kleuters en eerste leerjaar) en Ingooigemplaats (tweede tot en met zesde leerjaar)”, schetst schepen van Onderwijs Pauline Van Marcke (Samen één).

“Deze laatste locatie huren we nog van de Vrije Basisschool en daarom zullen we de gebouwen aan de Pastoor Verrieststraat uitbreiden. De school wordt uitgebreid met zes klassen, extra speelplaats en fietsenstallingen. Een ontwerper is momenteel het plan aan het uitwerken.”

“Het zou dom zijn om nu de oefening niet ten gronde te maken voor een project dat voor jaren dienst zal doen. Deze kans was eenmalig en moesten we met beide handen grijpen” – schepen van Financiën Degroote

De plannen moeten, gelet op de veranderde situatie, worden aangepast. Voor het ontwerpen van een nieuw Chirolokaal zal een nieuwe opdracht uitgeschreven worden waarbij de budgettering een belangrijke factor is.

“De verdieping die voor de Chiro in het schoolgebouw werd voorzien, kan worden weggelaten. We zullen van deze aanpassing gebruik maken om ook nog eens met de school samen te zitten om hun noden te horen en na te gaan of er nog verdere aanpassingen aan het plan noodzakelijk zijn”, aldus schepen Degroote.

262.500 euro

“De kosten die dit met zich meebrengt, zijn te verantwoorden. Het zou dom zijn om nu de oefening niet ten gronde te maken voor een project dat voor jaren dienst zal doen. Deze kans was eenmalig en moesten we met beide handen grijpen”, aldus schepen van Financiën Degroote. “

De kostprijs voor aankoop van de woning en de gronden bedraagt 262.500 euro. Een eerste voorzichtige raming voor het niet opnemen van het Chirolokaal in de school komt op een besparing van ongeveer 800.000 euro al zal het bouwen van een nieuw, zelfstandig, Chirolokaal ook een prijskaartje dragen.

“De school reageert positief en zal verder constructief meedenken over de invulling en het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw”, aldus Degroote. “Met de Chiro wordt er binnenkort samengezeten”, geeft Ducatteeuw nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier