Geluveld zoekt tricolore breiwol voor burgemeesterssjerp Léonie Keingiaert

De leden van de breiclub 'Geef mo Sjette' zijn al volop aan het breien. © ZB
Redactie KW

Léonie Keingiaert uit Geluveld was de eerste vrouwelijke burgemeester van ons land. Voor haar huldejaar 2021 worden breiers en tricolore breiwol gezocht om samen te zorgen voor een burgemeesterssjerp. Er wordt ook een straat vernoemd naar Léonie.

“In het kader van het feestjaar 2021 voor Léonie Keingiaert werden er al een aantal samenkomsten met de Geluveldse verenigingen georganiseerd. Momenteel is het Comité Léonie volop bezig de verschillende initiatieven te plannen zoals een burgemeesterssjerp breien met enkele verenigingen”, zegt Aleidis Durnez, de voorzitter van het comité.

Femma Geluveld en de woonzorgcentra Sint-Jozef Zonnebeke en Sint-Jozef Passendale willen samen met Comité Léonie een project realiseren om Leonie Keingiaert hulde te brengen. “De vrijwilligers, senioren en bewoners van de twee woonzorgcentra en leden van Femma Geluveld zullen op regelmatige tijdstippen samenkomen om te breien. Iedereen van Groot-Zonnebeke kan meebreien. Op die manier willen we iedereen betrekken bij het herdenkingsjaar. Een sjerp verbindt en verwarmt. We ervaren als comité dat er ook meer en meer verhalen over Léonie naar boven komen en daarbij zijn onze minder jonge inwoners van groot belang”, aldus Aleidis.

Rondreizende expo

Er zijn al concrete afspraken gemaakt hoe de burgemeesterssjerp gebreid zal worden. De kleur wordt zwart-geel-rood. Er worden stukken gebreid van 20 cm bij 20 cm, alles rechts. “We zoeken zo veel mogelijk breiwol in de gemeente. Daarvoor zullen deze week verzamelboxen verdeeld worden in de winkels met de foto van Léonie”, aldus voorzitster Aleidis Durnez.

Het project wordt alvast gunstig onthaald in de woonzorgcentra. De leden van de breiclub ‘Geef mo Sjette’ uit het wzc in Zonnebeke zijn al volop aan de slag. De sjerp zal een plaatsje krijgen in Geluveld en wordt later ook getoond in een rondreizende expo die alle deelgemeenten zal aandoen. Andere activiteiten voor het herdenkingsjaar zijn theaterwandelingen, een fietstocht van Geluveld naar Monaco (waar Léonie veel verbleef) en concerten. Ze zijn ook bezig met Léoniebier te brouwen en er komt ook een Léoniehamburger op de markt. Ze zijn voorts aan het kijken om een straatnaam aan de eerste vrouwelijke burgemeester te geven en in het Canvasprogramma Meer vrouw op straat van Sofie Lemaire zal ook het comité Leonie aan bod komen. (NVZ)

Met vragen of tips kan je terecht op com.leonie@gmail.com of de Facebookpagina ‘Herdenkingsjaar Léonie Keingiaert de Gheluvelt 2021’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier