Geluveld viert Léonie Keingiaert, eerste vrouwelijke burgemeester van België
Burgemeesterssjerpen van tientallen meter, grote portretten en verschillende kunstinstallaties: het Zonnebeekse dorp Geluveld viert Léonie Keingiaert. Ze werd 100 jaar geleden de eerste vrouwelijke burgemeester van het land.
“Als een van de oudste inwoners van Geluveld heb ik nog goede herinneringen aan juf Keingiaert”, vertelt Leona Vandenbroucke (98). Ze is een van de eerste bezoekers van de tentoonstelling in de dorpskerk over Léonie Keingiaert de Gheluvelt, die exact 100 jaar geleden de eerste vrouwelijke burgemeester van het land werd.
Liberalen tegen katholieken
“In die tijd was ze voor de ene goed en voor de andere kwalijk”, mijmert Leona. “Het was toen de liberalen tegen de kaloten ( katholieken, red. ). De pastoor gooide toen zijn wijwater over de kleren van Léonie. Zij was altijd goed opgekleed met een mooie grote hoed.”
“Ze had ook een buitenverblijf in Monte Carlo. Mijn nonkel heeft haar nog gevoerd naar Watou, vanwaar ze haar reis met de trein verderzette door Frankrijk richting het zuiden. Vrouwen in de politiek, dat was toen uitzonderlijk. Gelukkig is er al veel veranderd.”
Tentoonstelling in de kerk
“Maar het is nog altijd niet evident om als vrouw je positie in te nemen in de politiek en het bedrijfsleven”, stelt Aleidis Durnez, de voorzitter van het Comité Léonie dat sinds 2019 een feestjaar voorbereidt voor het burgemeesterjubileum. De geplande koers, fietsreis, gidsbeurten, receptie en andere volksevenementen werden uitgesteld door corona. Dit weekend kan je na reservatie coronaveilig de nieuwe tentoonstelling bezoeken in de kerk, die versierd werd met meterslange tricolore burgemeesterssjerpen.
Vrouwen in de politiek, dat was toen uitzonderlijk
“Vrijwilligers van Femma en bewoners van de woon-zorgcentra in Zonnebeke en Passendale hebben die sjerpen gebreid, goed voor een totale lengte van maar liefst 120 meter”, vertelt Aleidis. “De kerktentoonstelling verhuist in augustus en september even naar de woon-zorgcentra, zodat de bewoners er ook van kunnen genieten.”
Vijftiental portretten
Ook nieuw in het dorpsbeeld: een erfgoedhalte, een vijftiental portretten van Léonie en grote kunstinstallaties. “Die installaties werden gemaakt door leerlingen van dé Academie in Ieper en herinneren aan de belangrijke rol van Léonie bij de wederopbouw van het dorp na de Eerste Wereldoorlog.”
De dorpsbewoners kunnen hun stukje erfgoed ook thuis beleven dankzij een nieuw boek en Léoniebier en -wijn. Of Geluveldplaats omgedoopt wordt in Léonie Keingiaertplein wordt later beslist, want dat voorstel ligt nog gevoelig bij sommige inwoners die zich de politieke verdeeldheid van toen nog levendig herinneren.
Streven naar verenigd Geluveld
“Wij streven met deze feestactiviteiten naar een verenigd Geluveld, waarin de dorpsbewoners weer massaal mogen samenkomen. Liefst zo snel mogelijk”, hoopt Aleidis. (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier