Sint-Catharinakerk viert eeuwfeest met ‘pelgrimage’

We zien v.l.n.r. Jackie Liefhooghe, Marleen Verhack, Lou Verstraete, Annelies Druart, Frans Deleye en Jo Loobuyck. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

De Sint-Catharinakerk in Zillebeke staat op het punt haar honderdste kaarsje uit te blazen en dat laat men in Zillebeke niet onopgemerkt voorbijgaan. Davidsfonds De Beke heeft de touwtjes in handen genomen en een team samengesteld om dit feestje tot in de puntjes voor te bereiden.

Op zaterdag 25 mei, net voor de Heilig Bloedprocessie in Voormezele, staat een epische dag met de titel ‘Pelgrimage naar Zillebeke, anno 1924’ op het programma. Het wordt een theatertocht door de straten van Zillebeke, waarbij teruggeblikt wordt op 100 jaar wederopbouw, met speciale aandacht voor de Sint-Catharinakerk.

Kleurrijke figuren

“Tekst en regie zijn in handen van niemand minder dan Lou Verstraete, met de hulp van ons geweldige team”, vertelt Marleen Verhack, voorzitter van Davidsfonds De Beke. “We gaan ongeveer 4 kilometer wandelen, zo’n 3 uur lang, en we delen ons op in groepen van ongeveer 30 personen. En tijdens onze tocht maken we kennis met enkele kleurrijke figuren uit het verleden, zoals Baron de Vinck, Tavernier de kasseilegger, de heer De Tandt en zuster Anastacia van het lokale klooster.”

“Het wordt niet zomaar een saaie geschiedenisles”, vervolgt Marleen Verhack. “Je mag meezingen, meespelen en misschien zelfs een slokje kloek menagebier proeven. En wie weet wie we nog meer tegen het lijf lopen: Karel Bostyn of pastoor Labi, misschien. We verkennen de mooiste plekjes van Zillebeke, krijgen hier en daar wat lekkers voorgeschoteld en eindigen onze tocht in de kerk. Daarna kunnen de aanwezigen hun honger stillen bij de foodtruck in de buurt.”

Wie wil deelnemen, kan zich inschrijven via e-mail bij marleenverhack@hotmail.com of bellen naar 0479 53 21 26. Er wordt ook gevraagd om je voorkeurstijdstip door te geven: 16 uur, 16.30 uur, 17 uur of 17.30 uur. De prijs voor dit avontuur bedraagt 30 euro. Davidsfonds De Beke, heemkundige kring Selebeke, de Zillebeekse scholen Sint-Vincentius en de Klaproos, Koninklijk Sint-Catharinakoor, History Lovers Heuvelland en koninklijke handbooggilde Willem Tell slaan hiervoor de handen in elkaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier