Monument in Visserskapel wordt opnieuw ingezegend: hier bidden families voor hun geliefden op zee

Piet Wittevrongel en Betty Deley bij het monument. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Op zaterdag 29 juni wordt het monument ‘Aan allen die op zee het leven’ lieten in de Visserskapel O.L.V. Ter Duinen opnieuw ingezegend. “Aan het monument werden intussen de namen van recent op zee gebleven Bredenaars toegevoegd”, legt pastoor Nikolaas Vanneste van de pastorale eenheid Galilea Bredene-Vuurtoren uit.

In aanloop naar de tweejaarlijkse Duynewake van zaterdag 6 juli wordt op 29 juni om 11 uur het monument Aan allen die op zee het leven lieten opnieuw ingezegend. “Alle 43 namen op het monument, dat er staat sinds 2021, hebben een band met Bredene. Ze waren er ofwel geboren of ze woonden er op het moment dat zij vergingen of verongelukten op zee. Trouwens, ook vele Oostendenaars kennen deze plaats en hangen er een kadertje op met een foto of een gedachte”, aldus Nikolaas Vanneste.

De gedenksteen, die op 3 juli 2021 werd onthuld, was een initiatief van Piet Wittevrongel uit Blankenberge, Betty Deley uit Bredene en Oostendenaar Dirk Reunbrouck. Piet Wittevrongel is bekend als de man die jaren, samen met zijn broer Staf, aan de renovatie van de Askoy II, het voormalige jacht van Jacques Brel, werkte. Betty Deley verzorgde de administratie voor dat Askoy-project. “Zo heb ik Piet leren kennen. Hij was in contact gekomen met Dirk, die onderzoek doet naar de visserijgeschiedenis. Zo zijn we op het idee van een gedenksteen voor het Visserskapelletje gekomen. Piet ontwierp voor Blankenberge trouwens een gelijkaardig kunstwerkje”, liet Betty in 2021, in aanloop naar de onthulling van het monument, optekenen.

Net als Piet Wittevrongel is Betty’s familie nauw verbonden met de visserij. “Piets ouders waren, voor ze zeilenmakers werden, vissers. Mijn vader is IJslandvaarder geweest en veel van zijn voorouders waren ook in de visserij actief. Je begrijpt dat dit onderwerp mij nauw aan het hart ligt.”

Nieuwe namen

Drie jaar later moesten nieuwe namen aan de gedenksteen toegevoegd worden. “Michael Hubert, die in december overleed na een tragisch ongeluk in Britse wateren, is er een van. Ook de families van de nieuw toegevoegde overledenen Albert Coenye, Pierre Hubrechtsen en Julien Derette zullen uitgenodigd worden om samen met ons hun dierbaren te herdenken. Dat zal op de Duynewake, een week later, nog eens over worden gedaan.”

De herinzegening van het monument vindt plaats op zaterdag 29 juni in de Visserskapel van OLV ter Duinen, hoek Klemskerkestraat en Kapellestraat in Bredene Duinen. Het pittoreske kapelletje ligt verscholen in het groen langs de nochtans drukke Kapelstraat en is een bekend bedevaartsoord, waar vissersfamilies bidden voor hun geliefden.

Openluchtmissen

De kapel dateert van 1736. In de Visserskapel vind je heel wat foto’s van vermiste en overleden vissers, heiligenprentjes en bloemen. Naast de kapel staat ook een Mariagrot, waar het hele jaar door kaarsen branden. Het altaar ernaast vormt het decor voor openluchtmissen. Elke zaterdag in juli en augustus kun je er eentje bijwonen, en elke derde zondag van mei houdt hier een bedevaartstocht halt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier