Geen Toontjeskermis in Aartrijke zonder reus Antonius

Edith Maertens en Willy Neyens. (foto BC)

Toontjes Kermesse staat voor de deur, zondag 19 januari is het weer zover. Traditiegetrouw zorgt kermiscomité Aartrijke Leeft dan voor het nodige vertier. Reus Sint-Antonius kan en mag daarbij niet ontbreken. Wij gingen nog eens langs bij de meter en peter van ‘Toontje’, de bijna vijf meter hoge talisman die gemaakt werd door Tom Neyens en zijn ouders Willy en Edith.

“Ik wil wel eerst benadrukken dat de reus eigendom is van ons kermiscomité Aartrijke Leeft en dat onze zoon Tom, toen bestuurslid, met het idee kwam om een reus te bouwen. Edith en ik hebben Antonius enkel helpen bouwen. Al is daar wel dágen werk ingekropen”, lacht Willy bescheiden.

Ze herinneren het zich nog goed, dat bewuste jaar 2012 waarin ze aan Antonius begonnen te bouwen. Een hele klus. “Ik herinner me dat we naar een reuzenstoet gingen om foto’s te nemen, om te bekijken hoe we eraan moesten beginnen. Tom maakte het ontwerp en ik herinner mij ook nog dat hij meer dan 100 uren gewerkt heeft alleen al om het hoofd te maken. Dat heeft hij vervaardigd uit polyester.”

“De armen hebben Tom en ik dan samen gemaakt en Edith en Tom hebben de kleren genaaid. Het geraamte op wielen van de reus heb ik gemaakt. Nu nog als we hem zien, zijn we fier. We zijn werkelijk twee weken aan een stuk dag en nacht met hem bezig geweest”, vertelt Willy.

Baby van 120 kilo

Edith Maertens, Willy en Tom Neyens met reus Sint-Antonius. (gf)
Edith Maertens, Willy en Tom Neyens met reus Sint-Antonius. (gf)

De reus werd geboren op 21 september 2012, tijdens de septemberkermis. Hij werd gedoopt op zondag 20 januari 2013, op Toontjes Kermesse. Een doopkaartje kon uiteraard niet ontbreken.

Edith werd meter van het 4,9 metershoge kindje van net geen 120 kilogram en Willy werd peter.

Toontje krijg je niet zomaar in de lucht. “Hij is meer dan vier meter hoog. We moeten met vijf man zijn om hem op te zetten. De reus woont in Jonkhove, maar zijn kleding bewaren wij hier veilig bij ons thuis.”

Terugkeer vuil jeanetje

De festiviteiten rond Toontjes Kermesse hebben plaats op zondag 19 januari. Organiserend kermiscomité Aartrijke Leeft start om 11.30 uur met een dierenzegening aan de kerk. Iedere deelnemer krijgt een aandenken. Een kwartiertje later volgt de terugkeer van het Vuil Jeanetje. Het popje wordt terug in zijn nisje geplaatst boven de ingang van café Gemeentehuis. Aansluitend volgt een optocht van de huisdieren en fanfare Hoger Op. Om 12.30 uur worden de hongerige magen gespijsd met zwienevlees, groenten, sausen en kroketten. Er is ook een tombola ten voordele van Rozenweelde.

Kaarten voor het varken aan ‘t spit, inclusief twee aperitieven, kosten 16 euro voor volwassenen. Kinderen betalen 12 euro. De tickets zijn te verkrijgen bij de bestuursleden van Aartrijke Leeft en bij lokale handelaars.

Meer informatie vind je op www. aartrijkeleeft.be. (BC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier