Geen Theater ‘t Fonteintje dit jaar

Norbert De Cuyper, voorzitter van Theater 't Fonteintje, kijkt sip, hier weliswaar tijdens een vroegere repetitie. Corona dwarsboomt het toneelseizoen. (foto JS) © Johan Sabbe
Redactie KW

Volkstheater, dat is een lach en een traan, maar dit najaar overheerst de traan. Bij het succesvolle Theater ‘t Fonteintje stond een wervelende komedie op stapel, maar helaas valt er straks niet te lachen in de parochiezaal. Na 42 jaar toneel en 510 optredens geeft de kring zich uitzonderlijk een jaar gewonnen.

Norbert De Cuyper (77), de bekende Torhoutse ereburgemeester, is pionier, voorzitter en acteur van ‘t Fonteintje. Het doet hem uiteraard pijn dat Covid-19 roet in het eten komt gooien, al beklemtoont hij dat zijn vereniging de gezondheid voor alles neemt.

Repetities onmogelijk

“Tijdens de 510 voorbije opvoeringen in 42 jaar heeft ‘t Fonteintje de handdoek nog nooit in de ring gegooid”, aldus Norbert. “Ziekte van acteurs of andere tegenslagen hielden ons niet tegen om met de hulp van al die medewerkers en decorbouwers voor het voetlicht te treden. November en december zijn ónze maanden, de maanden waarin ons trouwe publiek de opvoeringen komt bijwonen. Ze willen de jaarlijkse afspraak met het toneel in Wijnendale niet missen. Ze komen van heinde en verre naar de voorstellingen in de parochiezaal. Een rendez-vous tussen toneelliefhebbers en ons gezelschap.”

“Ook dit jaar waren we klaar om de repetities te starten. Het stuk was gekozen, de brochures besteld, de rollen verdeeld. Regisseur Martine Geerinckx had de repetitiedata al vastgelegd. Zelden waren we zo vroeg met onze planning. De ambiance zat erin, het zou weer goed worden.”

De onmisbare hulpverleners in de ziekenhuizen en de woonzorgcentra verdienen ons grootste respect

“En toen, als een donderslag bij heldere hemel, was corona daar. Een ongenode gast. Je ziet, hoort of ruikt het virus niet en toch loert het om de hoek. Het legt nu al maanden het maatschappelijke leven aan banden. De scholen dienen zich aan te passen, sommige bedrijven vallen stil, het leven krijgt plots een totaal andere dimensie. Er worden bubbels gevormd, quarantaine en mondmaskers zijn vaste begrippen geworden. Corona overheerst alles. Evenementen die jaarlijks ons leven kleuren, worden geannuleerd. Er is maar één streven: niet ziek worden. Krijgt het genadeloze virus je toch te pakken of duikt het op in je familie of bij vrienden, dan besef je hoe dankbaar we moeten zijn ten aanzien van dokters, verpleegkundigen en alle zorgverstrekkers. De onmisbare hulpverleners in de ziekenhuizen en de woonzorgcentra verdienen ons grootste respect.”

“Ook Theater ‘t Fonteintje moet eraan geloven. Repetities zijn in de huidige omstandigheden onmogelijk. Opvoeringen evenmin. In de zaal een afstand van anderhalve meter bewaren en maar hier en daar een toeschouwer, leidt tot gebrek aan sfeer. Zo speel je geen komedie, zo lukt theater niet. Veel mensen spreken ons aan en betreuren het annuleren van ons toneelseizoen. Ze moeten hun avondje uit missen.”

Corona is heer en meester en daar leggen we ons bij neer, zij het niet van harte.

Hopen op ieders begrip

“Gezondheid is het hoogste goed. We hebben te veel respect voor onze medewerkers, onze acteurs en toeschouwers om hen ook maar even in gevaar te brengen. Corona is heer en meester en daar leggen we ons bij neer, zij het niet van harte. Volgend jaar hopen we er opnieuw te staan vol enthousiasme en energie. En met groot respect voor ons trouwe publiek. De brochures blijven klaarliggen, de rollen zijn nog altijd verdeeld en regisseur Martine zal zeker op scherp staan, net als onze volledige toneelvereniging. We hopen op ieders begrip.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier