“Geen sprake van onvrijwillige doodslag”: Ouders van Verongelukte Kinderen diep verontwaardigd over ongeval Ruddervoorde

Joanna (links) is ontroostbaar na het ongeval waarbij haar zus, schoonbroer en nichtje om het leven kwam. © Facebook/JVM
Bert Vanden Berghe

De vzw Ouders van Verongelukte Kinderen stuurt een open brief uit, waarbij ze de klacht van ‘onvrijwillige doodslag’ hekelen voor de dader van het dodelijk ongeval in Ruddervoorde. “Als je de keuze maakt om een glas te veel te drinken, dan kan je de term ‘onvrijwillig’ niet meer gebruiken.”

Al meer dan 30 jaar werkt de vzw OVK, of Ouders van Verongelukte Kinderen, rond lotgenotencontact, slachtofferopvang, sensibilisatie en verkeersveiligheid. Het dramatische verkeersongeval in Ruddervoorde, waarbij een gezin uit Kortemark het leven liet, zindert ook bij hen na.

Zij stuurde nu een open brief uit, waarbij ze het gebruik van de term ‘onvrijwillige doodslag’ hekelen.

“We wensen in de eerste plaats ons diep medeleven te betuigen aan de getroffen familie (vrienden, kennissen, collega’s…) voor het verlies van hun dierbare geliefden.

Voor Ouders van Verongelukte Kinderen is deze dramatische gebeurtenis weer eens, een mokerslag in het gezicht, een vlijmscherp mes dat priemt in het hart. Omdat we besef hebben van de ondraaglijke pijn die de nabestaanden van het getroffen gezin nu doormaken. Vandaag, morgen, overmorgen, de volledige kalender van hun toekomstige leven. Want de dader in kwestie heeft dan wel liederlijk de bloemetjes buitengezet, tegelijk is de pijnlijke realiteit wel zo dat er helaas geen bloemen in de wereld genoeg zullen zijn om het leed van de nabestaanden te verzachten.

Onze lotgenotenorganisatie getuigt helaas van soortgelijke, betreurenswaardige tragedies én het wringt als we vervolgens vaststellen dat het parket zijn aanklacht aan de dader formuleert als volgt: onvrijwillige doodslag.”

“Als je ervoor kiest om stomdronken achter je stuur te kruipen, en vervolgens ervoor kiest om als een snelheidsduivel over de snelweg te racen, dan kies je ervoor om het leven van anderen in gevaar te brengen. Je hebt niet de keuze gemaakt om je verantwoordelijkheid te nemen en je te houden aan de verkeersregels. Dat een jonge mama en papa en hun kind het met hun leven moeten bekopen, omwille van jouw keuzes… Moeten wij daar nog mild voor zijn? Want hoeveel kansen heb jij gekregen van de samenleving (om je gedrag in het verkeer bij te sturen en noch jezelf en anderen in gevaar te brengen) en hoeveel kansen krijgt het getroffen gezin nog?

Wanneer lotgenoten van Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE vzw dan te horen krijgen dat de aanklacht ‘onvrijwillige doodslag’ is, komt dit heel hard binnen. Onvrijwillige doodslag? Geen sprake van.

In naam van alle overleden kinderen, ten gevolge van een verkeersongeval én in naam van alle kinderen en hun naasten die dit nooit mag overkomen lanceren we een oproep aan iedereen. Het is jouw bewuste keuze om niet te gsm’en achter het stuur, jouw keuze om niet te snel te rijden, om toch niet even snel door het rood te rijden, onvoldoende afstand te houden, of onder invloed achter het stuur te kruipen. Het is jouw maatschappelijke plicht om je fatsoenlijk en hoffelijk te gedragen in het verkeer. Want voor onze kinderen en het getroffen gezin in Ruddervoorde is het helaas te laat en blijft voor ons, lotgenoten en nabestaanden, een levenslang gemis aan onze geliefde dierbaren over.

Aan jou de keuze.”

Ook onze hoofdredacteur schreef al dat het gaat over keuzes maken. Lees hier ook hoe de dood van Jens(ke) Vanderheeren uit Ingelmunster na jaren nog nazindert.

An Vandeborne, directeur Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE vzw, wil niet enkel de brede bevolking aanspreken, maar ook de politiek. “We zijn momenteel bezig om een memorandum op te stellen, met enkele actiepunten. Die willen we volgende maand voorleggen, omdat dan onze ledendag plaatsvindt. We wilden echter niet wachten tot dan om onze stem te laten horen. De verontwaardiging is groot, bij iedereen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier