Geen kraambezoek meer in AZ Groeninge? Ouders en dokters zien liever geen terugkeer naar oude systeem

Dokter Sophie Ghesquière in het verloskwartier van AZ Groeninge. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De strenge coronamaatregelen hebben ervoor gezorgd dat bezoek de afgelopen maanden niet of amper welkom was op de kraamafdeling van AZ Groeninge. Maar ook nu de maatregelen beginnen te versoepelen, zien ouders en dokters liever geen terugkeer naar het oude systeem. “Om 20 uur nog op de kamer met tien man en een bak bier? Neen bedankt!”

Sinds begin juni mogen de partner en de kinderen van een mama die bevallen is op de kraamafdeling van AZ Groeninge op bezoek bij hun mama en hun kersverse gezinslid. Andere bezoekers zijn nog niet welkom. En als het van dokter Sophie Ghesquière (42) afhangt, zal dat nog even zo blijven. Zij is al tien jaar aan de slag op de kraamafdeling en merkt dat het gebrek aan bezoek, voor zowel moeder als kind, een hele opluchting is.

Geen barman spelen

“Mama’s zijn veel rustiger, ze hebben meer tijd om aan hun nieuwe kleintje te wennen. Zelfs borstvoeding geven lukt beter”, weet dokter Sophie Ghesquière. “En papa’s kunnen meer steun geven in plaats van barman te moeten spelen voor de bezoekers en met sloten drank te moeten zeulen. Van veel mama’s die al eens bevallen zijn, hoor ik dat ze dit systeem veel aangenamer vinden. De verblijfsduur op de kraamafdeling is de afgelopen jaren al enorm ingekort van vijf naar drie dagen. Er moet zoveel gebeuren en mama’s moeten zoveel leren in die drie dagen, dat drukte daarbij niet ideaal is.”

We zijn wel bereid om na te denken over een gulden middenweg – dokter Sophie Ghesquière

Nochtans was er voor de coronacrisis een vast bezoekuur. “Maar daar houdt eigenlijk niemand zich aan”, aldus dokter Sophie Ghesquière. “De bezoekuren lopen van 14 tot 20 uur, wat op zich al lang is. Maar toch is een kamer met de deur open, tien mensen binnen en een bak bier op de tafel om 20 uur ‘s avonds geen uitzondering. Die mensen wegsturen is voor ons moeilijk, ze hebben immers iets te vieren. En voor de ouders zelf is het haast onmogelijk. Dat ligt vaak heel gevoelig in de familie, ze durven dus niemand weigeren.”

Overleg met andere ziekenhuizen

Om de nieuwe ouders wat te beschermen wil het ziekenhuis nu niet terug naar het oude bezoeksysteem. “Dat wil niet zeggen dat we per se de huidige situatie willen behouden. Maar we zijn wel bereid om na te denken over een gulden middenweg. We gaan daarvoor overleggen met andere ziekenhuizen. We beseffen dat dit voor sommige families gevoelig of moeilijk kan liggen. Maar we willen echt af van de bezoeken met tien man en een bak bier. Wellicht wordt dus het aantal bezoekers in de toekomst beperkter.”

Wanneer de regeling precies aangepast zal worden, is nog niet duidelijk. “We wachten nog even verdere maatregelen van de veiligheidsraad af en overleggen met andere ziekenhuizen. Het draagvlak is ook daar erg groot. Maar voorlopig blijft alles dus nog even zoals het is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier