Gedenksteen voor historische Lendeleedse figuur Ludovicus Baekelandt krijgt definitief plekje

Aan het DOC in Lendelede werden een gedachtenisbeeld en -boom onthuld ter ere van Baekelandt. Op de foto zien we v.l.n.r. Carine Dewaele, Daan Mostaert, Rik Dewaele, Rita Lammertyn en Rudy Rommens. © Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De gedenksteen die de Lendeleedse beeldhouwer Rik Dewaele voor de historische Lendeleedse figuur Ludovicus Baekelandt maakte, heeft een definitief plekje gekregen.

De gemeente Lendelede staat in 2024 met allerlei activiteiten stil bij het feit dat Ludovicus Baekelandt – vrijheidsstrijder voor de één, struikrover voor de ander – precies 250 jaar geleden in het dorp geboren is. De nieuwjaarsreceptie van de gemeente kreeg dit jaar de titel Baekelandt-babyborrel mee en daar werd voor de gelegenheid een eigen gedenksteen onthuld. Daar prijkt de beeltenis van Baekelandt op, ontworpen door Lendeledenaar Rik Dewaele.

Tevreden

“Het heeft even geduurd voor we een passend onderstel hadden gevonden, maar nu kunnen we die steen eindelijk een mooi plekje geven”, zegt cultuurschepen Daan Mostaert (CD&V). “We twijfelden tussen hout en staal, maar het is dan toch het laatste geworden, in een mooi ontwerp van Stijn Vancoillie.”

De gedenksteen krijgt een plaatsje op de hoek van de Elf Julisingel en Alfons Dassonvillelaan. Daar plantte de gemeente eerder al een lindeboom, want op deze boomsoort zou de naam Lendelede gebaseerd zijn. Er prijkt ook een infobord met wat historische uitleg over Baekelandt, opgesnord door heemkring Lethae.

Ook Rik Dewaele is tevreden met het resultaat. “Ik heb me gebaseerd op een tekening van hem die in omloop was”, zegt hij. “Ik ben met het voorstel naar de gemeente gekomen en dat is goed ontvangen. Ik ben zeer blij met het resultaat en ben verheugd dat er een werk van mijn hand in eigen gemeente te zien zal zijn.”

Momenteel loopt er nog altijd de ludieke opdrachtenwedstrijd Baekelandt Universalis en op 30 juni is er ook een Baekelandt-picknick op het grasveld op de site Nelca. Dit jaar volgt er onder andere nog een grootse Baekelandt-theaterwandeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier