Gebouwen maken plaats voor botenloods en watersporthuis aan Nieuwendamme

De accommodatie is verouderd en hier en daar duiken veiligheidsproblemen op. (foto IV)
Redactie KW

Na afbraak van de bestaande gebouwen trekt Sport Vlaanderen (het vroegere Bloso) een nieuw watersportcentrum op aan Nieuwendamme.

De activiteiten van het sportcentrum Nieuwpoort liggen over drie locaties verspreid. Een daarvan ligt aan de havengeul op de badplaats en de twee andere liggen aan de Wittebrug en aan het Spaarbekken/Nieuwendamme in Sint-Joris. Deze laatste locatie is geschikt om te (leren) zeilen, te kajakken en te windsurfen. Sport Vlaanderen organiseert er sportkampen en sportklassen. De accommodatie is echter verouderd en hier en daar duiken veiligheidsproblemen op. Ook de hygiëne voor de watersporters laat te wensen over, vooral dan wat de douches en de kleedkamers betreft. Zonder tussenkomst loopt de exploitatie gevaar.

Botenloods

De Vlaamse regering maakte middelen vrij om deze accommodatie weer bijdetijds te maken. De betonnen prefabloods en de klaslokalen gaan tegen de vlakte om plaats te maken voor een botenloods en een watersporthuis.

De nieuwe botenloods van 35 bij 58 meter wordt enerzijds een grote stapelruimte voor allerlei boten en anderzijds zijn er een aantal kleinere lokalen zoals werkplaatsen, douches, toiletten en een bergplaats voor verfpotten. In de winter kan de verwarmde loods worden gebruikt als werkplaats voor herstellingen aan en onderhoud van boten.

Het watersporthuis van 777 m² heeft een vijfhoekig grondplan en zal dienst doen als accommodatiegebouw voor leerlingen, lesgevers en andere personeelsleden. Op de benedenverdieping is de ruimte bestemd voor het onthaal, de omkleedruimte met douches, de toiletten, een naaiatelier voor zeilenherstel, enzovoort.

Klaslokalen

Via een lift, een binnen- en een buitentrap is de eerste verdieping te bereiken. Daar bevindt zich de eetzaal met de keuken om maaltijden zelf te bereiden. Aan de eetzaal is een terras gebouwd dat uitkijkt op het spaarbekken. Op deze verdieping zijn ook vier klaslokalen. De technische ruimtes en een kleine vergaderzaal met een panorama op het spaarbekken bevinden zich in het dak.

Scheepshelling

Bij het complex komt ook een parkeerplaats voor 30 wagens, een overdekte fietsenstalling, een afspuitplaats voor de boten alsook de nodige verharding om de vaartuigen tussen de botenloods en het spaarbekken te verplaatsen. Om de boten vlotter te water te laten, wordt de huidige scheepshelling van 10 naar 15 m verbreed.

Over heel Vlaanderen telt Sport Vlaanderen 14 sportcentra.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier