Garden of Art in Desselgem zet de deuren open voor het grote publiek tijdens opentuinweekend: “Mijn passie voor planten is enorm”

Carine en Frank zijn het gewoon om publiek te ontvangen in hun tuin. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Op 29 en 30 juni vind het opentuinweekend opnieuw plaats. Een van de 32 West-Vlaamse tuinen dat zijn deuren openzet voor het grote publiek is Garden of Art in Desselgem.

Landelijke Gilden organiseert traditioneel het opentuinweekend in Vlaanderen, en dit sinds 1993. Dit jaar is Garden of Art van Frank Vanhooren een van de vele tuinen. Garden of Art biedt een oase van rust in een ecologische verzameltuin met speciale planten, minder bekende fruitsoorten en een grote collectie citrussen en exoten. “Ik ben in 2020 gestart met mijn 2.400 vierkante meter grote tuin”, vertelt Frank Vanhooren, beeldhouwkunstenaar. “In 2019 werd ik gecontacteerd, er zou een verkaveling komen, maar ik wilde niet verkopen. Ook de buren zagen liever geen verkaveling komen, wat me deed beslissen om hun tuin te kopen. Het was een bonte verzameling van puin, boomhaard, putten… Het was een hele klus, maar ik heb het volledige stuk met de hand omgespit. Dit nam toch enkele maanden in beslag. Van alle stenen die ik bovenhaalde, heb ik een insectenwand gemaakt. Eerst was alles in gras, maar beetje bij beetje werd alles aangeplant. Het was de bedoeling om er kamers van te maken zodoende dat de tuinliefhebber telkens verrast wordt.”

Verzameltuin

“Mijn passie voor planten is enorm. Hier staan wel 1.000 (!) verschillende soorten planten. Het is een verzameltuin met heel zeldzame planten en struiken tot eetbare vruchten. Ook alle rassen frambozen en bessen zijn hier terug te vinden. Planten die nergens in Europa te vinden zijn, staan hier. En ik ben nog altijd op zoek. Mijn tuin is van mei tot en met augustus elke zaterdag en zondag gratis open van 10 uur tot 18 uur. Er staan banken, stoelen en tafeltjes, zowel buiten als binnen, waar je kan verpozen en genieten van de pracht en rust. Tijdens de coronaperiode was de tuin non-stop open. Dat bracht heel wat tuinliefhebbers op de been. Nu nog komen bezoekers van wel 100 kilometer ver. Op 1 juni kreeg ik 180 kijklustigen over de vloer. In het opentuinweekend zal ik met plezier uitleg verschaffen. Iedereen is welkom.”

Opentuin ‘Garden of Art’, Nieuwstraat 89A Desselgem (toegang via schoolroute).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier