Game-opleiding van Howest gaat lastige ethische thema’s niet uit de weg

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Games for thought, dat is de naam van de nieuwe reeks livestreams die sinds kort wordt gemaakt aan de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) in Kortrijk, in samenwerking met medialab Quindo. De opleiding Digital Arts & Entertainment (DAE) focust binnen deze wetenschapscafés op gaming, met name de ethische kwesties daarrond.

Cyberpesten, grensoverschrijdend seksueel gedrag, geweld … Ook games (computerspelletjes red.) ontsnappen er niet aan. Vandaar dat op 19 november de eerste Game for Thought-livestream met dat thema aan de slag ging.

Seks en geweld

Die eerste sessie focuste vooral op seks en geweld in games en welke rol die spelen in de industrie. Is er een link tussen het spelen van computerspelletjes en geweld? Welke invloed hebben seks en geweld op de ervaringen van de speler?

Die vragen probeerde gastspreker en doctor in de filosofie Lode Lauwaert te beantwoorden. Daarna volgde een panelgesprek. Het panel werd samengesteld uit een andere expert – in dit geval Rodin Rodet, major coördinator visual effects DAE – en drie studenten. Moderator van dienst was Sarah Markewich, internationale coördinator Howest Kortrijk. Er was achteraf bovendien ruimte voor vragen vanuit het publiek, dat digitaal mee volgde.

Thema’s die binnenkort nog zullen behandeld worden: discriminatie en representatie, verslaving, AI en privacy. Nog heel wat stof tot discussie en nadenken dus.

Niet uit de weg gaan

Met Games for Thought wil de hogeschool niet alleen informeren over en sensibiliseren rond gevoelige gaming-gerelateerde thema’s, het is ook een manier om DAE te profileren als een Howest-opleiding die ook lastige ethische thema’s niet uit de weg gaat.

De doelgroep van de livestreams? DAE- en andere Howest-studenten, maar ook onderzoekers, politici, leerkrachten … “Game for Thought gaat met andere woorden zo breed mogelijk”, benadrukt de hogeschool.

Wie interesse heeft kan de stream hier opnieuw bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier