Fruitbos viert vierde succesjaar: “We hebben al ruim 5.000 volgers op sociale media”

De gastkoppels van het Fruitbos-oogstfeest en schuur 'Oogst', van links naar rechts: Ibe Van Roy, Tine Deschepper, Filip Maenhout en Caroline Dellaert. © HV
Redactie KW

Met een eerste oogstfeest viert het Fruitbos op 15 augustus het vierde succesjaar van de biologische zelfpluktuin. Van 10 tot 17 uur kan je er terecht voor rijp fruit en bloemen, maar er is ook een zomerbar en glaskunst in de gerenoveerde eventschuur ‘Oogst’. Voorts zijn er workshops en de dag wordt afgesloten met een avondfeest met livemuziek.

‘Je moet de bes lichtjes kunnen indrukken, dan zijn ze op hun best’, meldt een bordje aan de ranken van het Fruitbos. In de Veldegemsestraat 141 delen Ibe Van Roy en Tine Deschepper al vier jaar hun passie voor biolandbouw met een zelfpluktuin. In hun fruit- en bloemenrijke oase is biodiversiteit de kern. Tussen talrijke rode en blauwe bessensoorten en frambozen zoemen hommels en bijen. Aan de rand liggen bloemperken en bijenkorven.

Vrije zelfpluk

Verspreid tussen de fruitranken staan, dankzij de fincanciële steun van sympathisanten, 60 nog jonge (fruit)bomen zoals perzik, pruim en kweepeer. Wie sponsorde, gaf hun boom een naam die op een bordje prijkt. “We wilden vanaf de start ons publiek erbij betrekken. Tijdens de dagen dat we vrij toegankelijk geopend zijn, is er vrije zelfpluk, zonder bijvoorbeeld een jaarabonnement. Je bepaalt zelf wanneer je welke vruchten en bloemen wenst te plukken en hoeveel. Korter kan de keten niet zijn”, vertelt Ibe.

Kwaliteitslabel

Omdat het Fruitbos biologisch en op kleine schaal teelt, hangt de oogst af van de natuur. Zo dragen de frambozenstruiken door het nat weer dit seizoen minder vruchten. En is het soms jammer dat er niet méér van een bepaalde bessensoort aan de vraag kan voldoen. Maar de smaak primeert, dé reden waarom het Fruitbos gewaardeerd wordt.

Alle ranken en bomen die Ibe bij de start van de zelfpluktuin plantte, groeiden langzaam uit. Met meer te oogsten vruchten ligt de erg diverse opbrengst van de hele tuin hoger. Vooral de producten waarin het Fruitbos-fruit verwerkt zit, zijn uitgebreid. Om bijvoorbeeld het vruchtenijs te bereiden, wordt samengewerkt met hoeve-ijs Z in Zedelgem. Onder meer siroop, confituur en honing is ter plaatse en ook online te bestellen. Vruchtensap wordt in de luwte van de Fruitbosbar aangeboden. Voor hun volgehouden natuurlijke teelt krege Ibe en Tine ook een biologisch kwaliteitslabel. Een waardering om minstens drie jaar lang onder meer geen pesticiden en kunstmest, en enkel biologische planten en zaden te gebruiken.

Het Fruitbos stapte mee in het Brugs Food Lab, een netwerk van zowel producenten als winkels, en ook koks, die in het Brugs Ommeland rond duurzame voeding werken. “Een extra promotie voor onze kwaliteit, die ook het ruimer publiek steeds meer apprecieert. Op Facebook (’Fruitbos’) tellen we ruim 3.500 volgers en op Instagram (’fruitbos_pluktuin’) al bijna 2.000. Via onze sociale media en een nieuwsbrief communiceren we ook welke dagen we openen en wat oogstrijp is. We bereiken ook kusttoeristen en ontvangen ook regelmatig groepen die we rondleiden. We brengen mensen inspirerend samen middenin een stukje even diverse natuur.”

Oogstfeest

Vijftien augustus, ‘halfoogst’, leek voor Ibe en Tine geknipt om de geslaagde oogst een ontspannende dag lang te vieren. Wie dat wil, kan vanaf 10 tot 17 uur opnieuw naar wens vruchten en bloemen ontdekken en plukken. Even origineel als het Fruitbos vallen er ’s namiddags, na inschrijving vooraf, allerlei workshops te beleven: djembé (Slagweg vzw), fruitsnoep (Sam Serveert), en glaskunst met Pia Burrick. Inschrijven is ook nodig voor het avondfeest met pizza’s uit de houtoven.

“Na het Fruitbos-aperitief gaan de verse pizza’s de houtoven in, begeleid door livemuziek en speelgelegenheid voor de kinderen. Bij mooi weer plaatsen we een lange tafel tussen het fruit en genieten we van de ondergaande avondzon.”

Gerenoveerde schuur

Als het weer tegenvalt, kan het avondfeest terecht in de stijlvol gerenoveerde schuur ‘Oogst’. ‘De genereuze schuur’ van Filip Maenhout en Caroline Dellaert ligt verweven tussen het Fruitbos en de praktijk ‘The Tree To Be’ van Caroline. De eventlocatie staat van nu af open voor kijk- en ervaringsprojecten van onder meer ondernemingen, expo’s en demo’s en kleine feestjes. De merkwaardige tentoonstelling Grote bomen, kleine mensjes van Pia Burrick is de dag van het oogstfeest vrij toegankelijk, en tot 24 augustus tijdens de openingsuren (10 tot 17 uur) van het Fruitbos.

Info en inschrijvingen: www.fruitbos.be en thetreetobe.be/schuur-oogst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier