Frans stelt unieke brandweerstukken tentoon: “Alles van het korps tot 2017”
Oud-brandweerman Frans Bruneel treedt voor het eerst met zijn brandweerarchief naar buiten. Hij doet dat in het kader van de jaarlijkse novembertentoonstelling van heemkring Antonius Sanderus.
Frans Bruneel (75) maakte van 1967 tot eind 2006 deel uit van het Stadense brandweerkorps. Hij schopte het binnen het korps tot luitenant en was ook een tijdlang postoverste.
“In 1976 organiseerde ik voor het eerst een tentoonstelling met het weinige materiaal dat ik toen had”, vertelt Frans. “Dat was ter gelegenheid van een opendeur van het korps in de toenmalige kazerne aan het Guido Gezelleplein. Geleidelijk aan kon ik mijn collectie uitbreiden.”
“Het grootste deel heb ik zelf verzameld al kreeg ik ook veel van familieleden van oud-brandweerlui. Ook via de Vriendenkring van de post Staden kreeg ik hulp bij het uitbreiden van mijn verzameling.”
Oude Brouwerij
“Na de verhuis van de kazerne van het Guido Gezelleplein naar de Oude Brouwerij in de De Carninstraat kreeg ik de gelegenheid om een deel van mijn verzameling tentoon te stellen in een mini brandweermuseum. Dat bevond zich in de gang. Korpsfoto’s uit vervlogen tijden kregen er eerst een plaats in de grote vergaderzaal en later in de trapzaal.”
“Bij de verhuis naar de nieuwe kazerne in de Ieperstraat bleek er door omstandigheden geen plaats meer voor een museum. Begrijpelijk, want een kazerne is er in de eerste plaats om brandweermateriaal te stallen en brandweeronderricht te geven. Gelukkig kon ik met de grootste stukken uit mijn verzameling op de zolder van de nieuwe kazerne terecht. De rest van het archief kreeg een plaats bij mij thuis.”
Frans stelt zijn archief tijdens de novemberexpo van de heemkring voor het eerst buiten de kazerne tentoon.
“We organiseren onze expo jaarlijks sedert 1988 en zaten eigenlijk wat door onze onderwerpen heen”, weet medevoorzitter Bernard Crombez van Heemkring Antonius Sanderus. “We contacteerden Frans met de vraag of hij het zag zitten om zijn archief tentoon te stellen.”
Frans en Bernard maakten een selectie uit het uitgebreide archief en besloten de expo rond vier thema’s op te bouwen: het korps, de interventies, de Vriendenkring van de post Staden en de verbroedering met het korps van het Duitse Staden.
Eerste vlag
“Mijn archief strekt zich voornamelijk uit vanaf de Tweede Wereldoorlog”, weet Frans. “Er zitten echter ook een aantal oudere, unieke stukken bij. Zo heb ik onder andere de vermoedelijk eerste vlag van het korps, een tricolor met de vermelding ‘Pompierkorps 1883-1934’ in mijn bezit. Ander uniek stuk is een foto uit 1934 van de huldiging van korpsleden met 25 jaar dienst.”
Frans stopte ondertussen met zijn verzameling. “Ik heb alles nog tot 2017”, legt Frans uit. “In dat jaar ben ik door omstandigheden gestopt met verzamelen. Uit respect voor het brandweerverleden en onze brandweer wil ik hier niet verder op ingaan. Ik weet wel dat de huidige generatie niet meer zo begaan is met de jarenlange geschiedenis van ons korps. Ik had ook thuis de ruimte niet meer om verder te verzamelen.”
“Er toont ook niemand interesse om mijn werk verder te zetten. Ik zou mijn werk na mijn dood niet graag verloren zien gaan. Ik heb immers heel wat energie en ook wat geld in mijn archief gestopt. Gelukkig is de heemkring bereid om mijn archief op termijn over te nemen.”
De tentoonstelling van Heemkring Antonius Sanderus rond het thema ‘Post brandweer Staden 1868-2017’ vindt plaats op zaterdag 30 oktober, zondag 31 oktober en maandag 1 november in het Gezellehuis in zaal Blommenhof aan het Guido Gezelleplein. De expo is telkens open van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 18 uur. De toegang is gratis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier