Frans Devriendt uit Staden trekt naar BK orgeldraaien

Frans Devriendt zegt zonder verwachtingen naar het Belgisch kampioenschap te trekken. (foto JCR) © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Frans Devriendt (66) waagt dit weekend zijn kans op het tiende Open Belgisch kampioenschap orgeldraaien in Maasmechelen. Orgelfanaat Frans nam al drie keer aan het kampioenschap deel, maar slaagde er tot dusver niet in om zich tot nationaal kampioen te kronen.

Frans zegt al van kleins af verzot te zijn op orgelmuziek. “Toen ik als klein jongetje naar de kermis ging, bleef ik bij de paardenmolen staan om er te luisteren naar de orgelmuziek”, vertelt Frans. “Later kocht ik ook platen en cd’s met orgelmuziek. Op de radio is die immers niet te horen. Ik trok ook naar allerlei draaiorgelevenementen. Uiteindelijk vroeg ik aan een orgeldraaier of ik het orgeldraaien ook even mocht proberen. Ik vond er meteen mijn draai in. Tien jaar geleden kocht ik me een orgel van de firma Verbeeck, een van de twee bedrijven die in ons land nog orgels maken.”

Frans treedt met zijn orgel op bij diverse gelegenheden zoals braderieën, verjaardagsfeestjes en jubilea. “Overal waar men me vraagt ga ik optreden”, aldus Frans.

Vierde keer

“De laatste twee jaar lag alles evenwel plat door corona. Ook het Belgisch kampioenschap – dat om de twee jaar georganiseerd wordt – kon vorig jaar niet doorgaan. Ik nam al drie keer deel, maar wist de titel nog niet in de wacht te slepen. In 2012 werd ik wel kampioen van Vlaanderen. Tijdens het Belgisch kampioenschap worden we beoordeeld op kledij en voorkomen en wordt ook het orgel gekeurd. Zo wordt er gekeken of het orgel mooi gepoetst is en of het koper mooi opgeblonken is. Er wordt ook geoordeeld op basis van de interactie met het publiek, op de manier van draaien en op het repertoire.”

Zonder verwachtingen

Frans zegt geen verwachtingen voor het kampioenschap te koesteren. “Ik ga vooral voor de ambiance en voor het gezelschap van mijn collega-orgeldraaiers”, stelt hij.

Het Open Belgisch kampioenschap orgeldraaien werd voor het eerst in 2004 georganiseerd op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. In Maasmechelen dingen 16 deelnemers mee naar de Belgische titel. De winnaar mag de wisselbeker ‘Geert Hoste’ mee naar huis nemen. Die mag hij twee jaar bijhouden.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier