Frank Bossuyt levert al dertig jaar groenten en fruit aan huis in Deerlijk: “Wij zijn een uitstervend ras”

Frank en Kathleen laden de superverse aardbeien in de winkelwagen.©MV4 MVD
Frank en Kathleen laden de superverse aardbeien in de winkelwagen.©MV4 MVD
Redactie KW

Frank Bossuyt (57) rijdt drie dagen per week met zijn grote wagen door de Deerlijkse straten en verkoopt in deze periode extra veel zelfgekweekte aardbeien. Hij is de graag geziene gast met groenten, fruit en kruidenierswaren. “Een uitstervend ras, maar ik doe het na 30 jaar nog steeds graag”, zegt Frank.

“Mijn cliënteel is niet meer jong”, zegt Frank. “Tenzij het jonge moeders zijn met een baby in huis en de onthaalmoeders die blij zijn dat fruit, groenten en de kruidenierswaren aan de deur te koop zijn. In de eerste coronaperiode kreeg ik veel nieuwe mensen aan de wagen. Zij durfden niet naar een warenhuis.”

Frank en zijn echtgenote Kathleen Vandeputte wonen op een hoeve op de Statiewijk. Daar werd fruit gekweekt dat vooral voor particuliere verkoop bestemd was. “Mijn schoonouders, Rogé en Bernice, startten in 1983 met een hoevewinkeltje met enkel de eigen producten. In 1984 werd dit uitgebreid met alle fruit en groenten en nog later met de basisproducten van een kruidenierszaak.”

Vaste ronde

In het jaar 1991 waren er grote wegeniswerken op de Statiewijk en de hoeve was moeilijk bereikbaar. “Al onze frigo’s zaten vol met appels en peren en dan besloot ik zelf met dat fruit op ronde te gaan om het te verkopen. In 1995 kochten wij de nieuwe wagen en het werd een vaste ronde voor huis-aan-huis verkoop.”

Frank probeert steeds op hetzelfde uur in dezelfde straat te zijn. “Het is al gebeurd dat ik later was en er belden al mensen om te weten of ik misschien niet zou komen.”

Water in de kelder

De contacten met zijn klanten is belangrijk. Aan senioren verkoopt hij koekjes, confituur en pakjes koffie. “Ook flessen water en dan vraagt men mij af en toe het water meteen in de kelder te zetten.”

Schoonvader Rogé weet dat men in 1963 de eerste aardbeien voor de verkoop kweekte. “In de plukperiode is het zeer arbeidsintensief. Wij moeten dagelijks op onze knieën tussen de rijen planten op zoek naar de rijpe vruchten.”

Het is belangrijk dat de vruchten bij een koele temperatuur geplukt worden. Alles wordt ten huize of tijdens de huis-aan-huis-ronde verkocht. In het eethuis van dochter Jana zijn de verse aardbeien een vaste waarde. “De vruchten moeten hun groen kroontje nog hebben en worden bij voorkeur niet gewassen. Aardbeien worden vooral bij warme temperatuur gegeten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise