Fotografe Camille Mortier en Jelle Rouquart weer thuis na 35 dagen quarantaine in Portugal

Camille Mortier en haar vriend Jelle Rouquart raakten besmet in Portugal. © Camille Mortier
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Fotografe Camille Mortier (25) en haar vriend Jelle Rouquart (20) uit Kortrijk zijn terug thuis. Meer dan een maand geleden raakten ze besmet met corona in een hostel in Lagos, Portugal. Zonder negatieve coronatest mochten ze het gebouw niet verlaten. Maar die wet werd gelukkig vorige week aangepast. “Ik ga nu vooral dingen buiten doen”, aldus een dolgelukkige Camille.

Begin september vertrokken Camille en Jelle voor een tweetal weken naar Portugal. Op de planning stonden een paar dagen Faro, gevolgd door een weekje Lagos, om vervolgens af te ronden in Sagres, helemaal in het zuiden van het land. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Camille alleen naar Portugal zou trekken in juni. Maar omdat die reis werd uitgesteld vanwege het coronavirus besliste Jelle, die nog studeert, haar te vergezellen.

Enige gasten

Vertrekken was geen enkel probleem, al hun bestemmingen bevonden zich immers in een groene zone. Maar in een hostel in Lagos liep het mis. Het koppel kreeg het verdict ‘besmet’ en moest meteen in isolatie. Na een aantal beangstigende dagen, waarin ze vooral in onwetendheid verkeerden, kregen ze te horen dat ze in het hostel mochten blijven. “We waren er de enige gasten en de uitbater zorgde ongelooflijk goed voor ons”, vertelt Camille.

Ik wilde dolgraag weer aan de slag en voor Jelle waren school en zijn bandrepetities al weer gestart – Camille Mortier

“We hebben het ongelofelijke geluk gehad dat we in het hostel mochten blijven. Voor hetzelfde geld hadden die uitbaters ons op straat gezet. In plaats daarvan hadden we een volledige verdieping voor onszelf en bracht de uitbater ons in het begin zelfs eten. Later zijn we dan overgeschakeld op leveringen van Deliveroo. Een keuken was er niet, maar wel een zwembad. Ik geef toe dat was een meevaller (lacht), maar natuurlijk waren we veel liever zoals gepland op tijd weer naar huis gegaan. Ik wilde dolgraag weer aan de slag en voor Jelle waren school en zijn bandrepetities al weer gestart.”

Maar dat naar huis gaan zat er niet meteen in. In Portugal moest je tot voor kort immers negatief testen alvorens je uit isolatie mag. Een regel waar in ons land geen sprake van is, omdat je weken nadat je niet meer besmettelijk bent, nog steeds positief kan testen. Dat ondervonden Camille en haar vriend aan den lijve. “We hadden de eerste weken een paar lichte, griepachtige symptomen. Toen die weg waren, zijn we verschillende keren getest. Maar die testen kwamen telkens positief terug”, verzucht Camille. “En dus moesten we ter plaatse blijven.”

Weer aan de slag

Gelukkig voor het koppel veranderde de Portugese regering begin vorige week van gedacht. Een negatieve test was niet meer nodig. “We hebben meteen een vlucht naar huis geboekt”, aldus een dolgelukkige Camille. “Ondertussen ben ik weer aan het werk en zit Jelle weer op school. We zijn heel blij dat alles opnieuw in orde is. Ik ben van plan om nog zo veel mogelijk dingen buiten te doen”, besluit ze.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier