Fotografe Anne Demeulemeester stelt tentoon in vitrine van zus: “Alternatief voor Scheve Schuur”

Anne Demeulemeester stelt tentoon bij haar zus in de Oeselgemstraat (foto JF)
Anne Demeulemeester stelt tentoon bij haar zus in de Oeselgemstraat (foto JF)
Redactie KW

Fotografe Anne De Meulemeester (60) brengt licht in donkere tijden met een reeks foto’s in het straatbeeld. “Normaal stel ik rond Driekoningen tentoon in de Scheve Schuur in Machelen. Door corona hing ik de foto’s op aan een centrale quote, met twee mooie collages als resultaat.”

Anne De Meulemeester (60) is al tien jaar bezig met fotografie. “Ik ben gestart dankzij mijn man. Hij had zo’n digitale spiegelreflexcamera gekocht, maar we konden er beiden niet zo goed mee werken. Daarom ben ik – intussen 10 jaar geleden – een cursus fotografie gaan volgen in avondonderwijs in het VTI van Waregem.”

Anne kreeg fotografie al vlug in de vingers. Sindsdien volgden al veel evenementen en tentoonstellingen. Vijf jaar geleden begonnen Anne en verhalenverteller Peter Lambert met de ‘Driekoningen in de Scheve Schuur’, een aantal avonden rond Driekoningen vol poëzie, tekst, muziek en foto’s van Anne De Meulemeester. “Ook dit jaar zouden we weer samen iets doen. Peter plant altijd een soort van theatermonoloog of draagt poëzie voor. Hij laat zich ook muzikaal begeleiden. Tegelijk stel ik wat foto’s tentoon. Vorig jaar was mijn thema ‘Golden Age’, een reeks portretten in zwart-wit van mensen ouder dan 90 jaar. Dat zou dit jaar zeker niet gekund hebben.”

De vijfde editie van ‘Driekoningen in de Scheve Schuur kon niet plaatsvinden. Maar Anne blijft niet bij de pakken zitten. “2021 is een nieuw jaar. Maar goed, ik wilde mijn foto’s wel nog steeds laten zien aan de mensen. Daarom ging ik op zoek naar een alternatief. Eerst dacht ik eraan mijn foto’s achter verschillende vensters in Zulte op te hangen. Maar dan moet je weer bij veel mensen binnen zijn om dat te regelen en dat mag niet. Daarom heb ik eens heel vriendelijk aan mijn zus in de Oeselgemstraat nummer 4 gevraagd of ik haar twee grote vensters mocht gebruiken (lacht). Ze was gelukkig meteen bereid.”

“Altijd al liefhebber geweest van donkere foto’s met een klein beetje licht”

Anne maakte 4 collages, met telkens 8 zwart-witfoto’s rond een centrale quote. “Het licht en het donker op de foto’s passen ook goed bij deze tijd, zowel bij de donkere dagen van de winter als bij de coronacrisis”, zegt ze. “Licht brengt hoop. De foto’s staan uiteraard ook in verband met de quotes. Er is een quote over licht, omringd door foto’s van sterren en de zon. Het andere citaat is een van Martin Luther King, over de liefde. Deze staat dan tussen foto’s van mijn gezin, die onherkenbaar donker zijn gemaakt. Onherkenbaar voor iedereen, behalve voor mij.”

Toegankelijk

“Ik ben altijd al liefhebber geweest van donkere foto’s met een klein beetje licht. Dat soort foto’s wou ik tentoonstellen in de Scheve Schuur dit jaar, zij het op een andere manier. Ik werk ook graag met landschappen en de natuur en macrofotografie. Fotografie is enorm toegankelijk, ook in deze tijd. Niemand verbiedt me om de natuur in te trekken of mijn gezin te fotograferen. Ik zit wel in met de podiumkunstenaars zoals Peter Lambert, die het moeilijker hebben.”

Zit er nog toekomst in straatkunst? Anne denkt van wel. “Ook na corona zal dat nog kunnen. Ik speel bijvoorbeeld met het idee om een soort cultuurwandeling te maken door Zulte, in samenwerking met andere kunstenaars van allerlei disciplines. Fotografie achter het raam, een sculptuur in de tuin, een schilderij in een vitrine, stukjes poëzie: dit allemaal verspreid over een wandeling.” (JF)

De foto’s van Anne De Meulemeester zijn te winnen via een prijsvraag. Wie dit weekend passeert aan de vitrine in de Oeselgemstraat en weet hoe Driekoningen genoemd wordt in de volksmond, maakt kans op één van haar foto’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier