Forza Klaas! Wielerclub en school organiseren dubbele actie voor zwaar gevallen Kortrijkzaan

Enkele leden van De Ramongs na hun zondagsrit. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Forza Klaas van WTC De Ramongs en de Magische Winterwandeling van De Levensboom Marke zijn twee van de acties die ter gelegenheid van de Warmste Week georganiseerd worden ten voordele van de NAH Liga vzw.

Beide acties worden georganiseerd als steun voor Klaas Vandommele (52) die begin dit jaar in Maldegem zwaar ten val kwam tijdens een fietstocht ter voorbereiding op de Giro van West-Vlaanderen. Hij kwam met zijn fietswiel in de sporen terecht. Klaas, die revalideert in het UZ in Gent, werkt als coördinator van De Levensboom in Marke.

Zowel De Ramongs als De Levensboom organiseren een actie ten voordele van NAH Liga vzw, de vereniging voor personen met een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). “Deze vereniging ondersteunt slachtoffers van een NAH en hun omgeving op alle vlakken. Zo geven ze informatie en organiseren ze praatcafés.

wielertoeristenclubs

Om Klaas en zijn familie een hart onder de riem te steken pakken Klaas’ fietsmakkers op zondag 22 december uit met de actie Forza Klaas, een gezamenlijke fietsrit van 106 km tegen een gemiddelde van 26 à 27 km/u. Fanny David, een van de leden van de Ramongs, stond aan de wieg van het evenement. Samen met Dirk Ramon en gesteund door het volledig bestuur van De Ramongs stak ze haar schouders onder het project Forza Klaas, een leuze die al gebruikt werd tijdens de Giro van West-Vlaanderen. “We doen een oproep aan zoveel mogelijk wielertoeristenclubs om mee te rijden uit solidariteit. Het ongeval van Klaas is iets zeer confronterends en kan iedereen overkomen.”

De rit vertrekt om 9 uur op het Lagaeplein in Heule. Iedereen moet zich aanmelden in de cafetaria van de sporthal. “We beginnen de inschrijvingen om 8.15 uur”, aldus Geert Depoortere van De Ramongs. “We vragen om zoveel mogelijk vooraf in te schrijven.” Deelnemen kost 5 euro, maar wie meer wil geven, mag dat. Het inschrijvingsgeld kan gestort worden op BE09 1030 5841 2357 met vermelding van Forza Klaas en de naam van de deelnemer. Er is een plaspauze in Gavere en aan het revalidatiecentrum van UZ Gent, waar Klaas verblijft, is er een bevoorrading. “Als de gezondheidstoestand van Klaas het toelaat, zal Klaas aanwezig zijn op de bevoorradingspost.” De thuiskomst in de cafetaria van de sporthal in Heule is voorzien omstreeks 14 uur. Napraten en iets drinken in de cafetaria is nog mogelijk.

De Ramongs verkopen ook 500 bandjes die gesponsord werden door Vastgoed Vandamme. Deze zijn te koop voor 5 euro.

Magische wandeling

De week voor de fietsrit, op zaterdag 14 december organiseert De Levensboom Marke een Magische Winterwandeling in Marke. Voor een vrijwillige bijdrage kan je vanaf 17 uur deelnemen aan de wandeling die start in het elfendorp aan het Kleuterbos op het Lieven Bauwensplein in Marke. “Er hangt een verhaal aan vast”, aldus Delphine Butaye, die dit schooljaar als coördinator aan de slag is in De Levensboom Marke. “Het wordt een beleveniswandeling met een verhaal rond. Naar het slotspektakel van 21 uur die avond toe verzamelen we zoveel mogelijk vlammetjes voor warmte.” Het slotspektakel wordt verzorgd door de school en door vrienden van Klaas. Wie minder graag wandelt, kan ook naar de Warmste Bar komen. Er wordt heel wat spijs en drank voorzien. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier