Footfestival in Desselgem wil meer meisjes doen kiezen voor voetbal

Trainer Geert Vandebuerie en enkele jeugdspelers van WS Desselgem: Chinouk Desloovere, Yuna De Rore, Crace Cnudde en Fay Balcaen. © HDV
Redactie KW

Nu zondag, 28 april, vormen de voetbalterreinen van KWS Desselgem het decor van het Footfestival voor meisjes. “Zoals het spreekwoord luidt: deelnemen is belangrijker dan winnen. We willen meer meisjes doen voetballen”, vertelt Geert Vandebuerie van KWS Desselgem.

Het Footfestival wordt georganiseerd door Voetbal Vlaanderen met als voornaamste doel meer meisjes aan het voetballen te krijgen. “We vinden het jammer dat het vrouwenvoetbal in België nog in de kinderschoenen staat en het is nog spijtiger dat ouders soms twijfelen om hun dochter in te schrijven in een voetbalclub”, stelt Geert Vandebuerie van de organisatie.

“Meisjes van 5 tot en met 13 jaar kunnen gedurende die dag deelnemen aan verschillende activiteiten. Op speelse wijze ontdekken ze dan hopelijk het plezier van voetbal“, gaat de trainer van KWS Desselgem verder. “Als ze daarna willen blijven hangen in onze voetbalclub, mag dat zeer zeker. We vinden het belangrijk dat we eigen jeugdspeelsters opleiden, die daarna kunnen doorstromen naar de eerste ploeg.”

Meisjesteams

De Desselgemse voetbalclub beschikt nu dus al over een eerste damesploeg en enkele jeugdploegen. “Volgend seizoen starten we waarschijnlijk met een meisjesteam U12 en een meisjesteam U9, maar die laatste in jongenscompetitie. Dat doen we bewust: ploegen die volledig uit meisjes bestaan en tegen jongensploegen spelen, hebben een veel hechtere band dan wanneer ze in een gemengde ploeg spelen.”

Het Footfestival vindt op zondag 28 april van 10 tot 13.30 uur plaats. Ook in Berlaar en Aaigem organiseert Voetbal Vlaanderen gelijksoortige evenementen. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier