Food Act 13 bereikt de kaap van 1 miljoen kilo opgehaalde verse voeding

© (Foto GF)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Food Act 13, een initiatief van W13, haalt overschotten van verse voeding op om die te verdelen onder mensen in een kwetsbare situatie via sociale- en welzijnsorganisaties. Trekkers van het project zijn voorzitter Philippe De Coene, schepen van Welzijn, Sociale Economie, Welzijn en Zorg (Vooruit), en ondervoorzitter Bram Deloof.

Toen Food Act 13, een regionaal distibutieplatform, in november 2018 opstartte, was het de bedoeling om jaarlijks 200 ton voeding op te halen. “We zijn nu iets meer dan 3 jaar bezig en hebben de kaap van de 1 miljoen kilo opgehaalde verse voeding nu al gerond. Dat betekent dus liefst 333 ton per jaar. We hebben daarmee een belangrijke mijlpaal gerond”, duidt voorzitter van W13 Philippe De Coene.

De voeding wordt gesorteerd en onder tientallen sociale en welzijnsorganisaties verdeeld, die de voeding bezorgen aan mensen in een kwetsbare situatie. “De indicatieve winkelwaarde van de 1 miljoen opgehaalde kilogram verse voeding bedraagt 6.560.000 euro. Food Act 13 laat jaarlijks deze winkelwaarde per kilo berekenen. Vorig jaar bedroeg de indicatieve winkelwaarde nog 6,4 euro per kilogram in plaats van de huidige 6,56 euro per kilo”, zegt ondervoorzitter Bram Deloof.

78 organisaties

Die voeding wordt door leerwerknemers opgehaald bij supermarkten Colruyt, Okay, Bio-Planet, Metro, Aldi en Carrefour, een aantal bakkerijen en enkele landbouwers. “Bij sortering blijkt soms dat bepaalde voedingsproducten niet meer voldoen. Maar dat gaat om minder dan 1 procent op het totale cijfer, namelijk 7.500 kilogram in drie jaar tijd”, aldus Bram Deloof. Vier bestelwagens rijden elke werkdag rond in de regio Zuid-West-Vlaanderen om verse voeding op te halen. Bij het regionaal voedseldistributieplatform sorteren leerwerknemers dan die voeding en worden er bestellingen voor tientallen sociale en welzijnsorganisatie rondgereden. Liefst 78 organisaties, waar onder ook scholen en voedselverdeelorganisaties, krijgen zo op regelmatige basis verse voeding aangeleverd. “Met die voeding kunnen zij meer dan 5.000 gezinnen of 13.000 personen helpen”, besluit de voorzitter.

Cijfers

Opgehaalde voeding

groenten en fruit, goed voor 559,5 ton

bakkerijproducten en koekjes, goed voor 105,6 ton

kaas, melkproducten en eieren, goed voor 98 ton

vleeswaren, goed voor 64,5 ton

bereide gerechten, goed voor 54,5 ton.

Opgehaalde kilo’s per jaar

13 ton in 2018

285 ton in 2019

360 ton in 2020

340 ton in 2021 tot nu toe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier