Firmin blaast 100 kaarsjes uit: “Hij is nog altijd enorm bij de pinken”

In het wzc Sint-Anna vierden Firmin Rosseel zijn honderdste verjaardag. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Firmin Rosseel, geboren en getogen in Eernegem, vierde zijn 100ste verjaardag in het woon- en zorgcentrum Sint-Anna in de Westkerkestraat. Firmin was als oprichter en voorzitter van de Sint-Annavrienden altijd al nauw betrokken bij het woonzorgcentrum, en geniet er nu van een verdiende en gelukkige ‘oude dag’.

Firmin werd in Eernegem geboren als oudste van vier kinderen. Hij trouwde met Irma Vanoverbeke, eveneens uit Eernegem, die hem twee dochters schonk. Zij zorgden op hun beurt voor een nageslacht van vier kleinkinderen en negen achterkleinkinderen.

Beroepshalve was Firmin technisch tekenaar op de scheepswerven van Béliard Murdoch in Oostende en bleef zijn werkgever zijn hele loopbaan trouw. In zijn vrije tijd was hij vaak onderweg met de fiets, of kon je hem aan de biljarttafel vinden. En op zondag gaf hij onbezoldigd les in de tekenschool. Firmin zette zich altijd graag in voor anderen en deed meer dan zijn duit in het zakje bij de oprichting van de Sint-Anna-Vrienden, en bij de vzw Kruispunt.

Een gastenboekje

Na het overlijden van Irma in 1991 bleef hij nog vele jaren alleen in hun huis wonen, om dan 12 jaar geleden naar een serviceflat te verhuizen. Vier maanden geleden koos hij er dan toch voor om naar een kamer in het woonzorgcentrum te gaan. Daar is hij een graag geziene bewoner. “Klagen doet hij zelden of nooit”, weet dochter Gilberte. “Hij is ook nog erg bij de pinken. Hij leest alle dagen de krant – zonder bril! – en neemt aan zoveel mogelijk activiteiten deel. Hij stapt ook nog heel goed, al vragen we hem wel om zijn stok te gebruiken als extra steuntje.”

Dat hij graag gezien is mag blijken uit het ‘gastenboekje’ dat op zijn kamer ligt. “We hebben dat boekje daar gelegd zodat we de mensen die hem bezoeken, en vaak een kleinigheidje meehebben voor hem, achteraf kunnen bedanken”, zegt Gilberte.

Firmin ontving uit handen van burgemeester Cobbaert en een delegatie van het gemeentebestuur de gebruikelijke geschenken, waarna alle aanwezige familieleden trots poseerden voor de traditionele groepsfoto.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier