Filip Claeys neemt na 40 jaar afscheid als ambtenaar bij de gemeente: “Veel plezier beleefd aan Meifoor”
Na meer dan 40 jaar trekt Filip Claeys de deur dicht van zijn bureau op de dienst Burgerzaken. Hij heeft ook een speciale band met de foorkramers van de Meifoor opgebouwd. Nu zal hij tijd vrijmaken voor zijn vogels, vissen en hij zal ook veel wandelen.
Filip Claeys (63) woont op een boogscheut van zijn werkplaats in Houthulst. Filip werkt al meer dan 40 jaar als ambtenaar bij de gemeente Houthulst. Filip is ook een begenadigde voetballer, hij speelde 13 jaar bij de eerste ploeg en heeft daarna nog minivoetbal gespeeld.
“Direct na mijn legerdienst kon ik bij de gemeente aan de slag, op 20 februari 1978, eerst op het secretariaat van de toenmalige gemeentesecretaris Jozef Desmytter daarna bij de daarop volgende gemeentesecretarissen tot ik dan naar de Dienst Burgerzaken verhuisde waar ik diensthoofd werd. Ik heb heel wat mensen zien komen en gaan. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan Paul Vandenberghe die jammer helaas door een ongeval veel te vroeg overleed, aan Marnix Pysson die ook veel te vroeg overleden is, en nog anderen”, vertelt Filip.
Van alle markten thuis
“Toen ik bij de gemeente begon te werken, zaten we nog in het gemeentehuis en werkten we met typmachines, we werkten met fiches, niemand had een eigen bureau en er waren geen voorzieningen voor koffie, iedereen had een eigen thermos mee. Er bestond toen ook nog geen dienst Vrije Tijd en de technische dienst bestond uit een handjevol gemeentearbeiders. Langzamerhand kwam er veel volk bij en tegenwoordig zitten de diensten op verschillende locaties.”
“De burgemeesters die ik gekend heb en waar ik mee werkte zijn Hubert De Groote, René Roelens, Frans Breyne, Maria Vandenbussche, Joris Hindryckx, Ann Vansteenkiste en nu opnieuw Joris Hindryckx. Heel even was ook wijlen Henri-Jean Clarysse burgemeester. De volgende burgemeester Jeroen Vandromme zal ik niet meer meemaken.”
Filip is iemand die van alle markten thuis is en door iedereen in Houthulst en ver daarrond bekend is als iemand waarbij men altijd met vragen terechtkan en die altijd bereid is om te helpen.
“Ik heb me in heel wat zaken verdiept, ik volgde bijvoorbeeld bij het arrondissementscommissariaat een cursus militiedienst over alle papieren en wetten van militie, in 1994 werd dan de dienstplicht afgeschaft, zo zijn er nog tal van zaken” verzekert Filip.
Periode van de fusies
“Ik heb ook de periode van de fusies meegemaakt, een overgangsperiode. Bij het begin van de fusie was het zo dat bijvoorbeeld de militiegegevens van inwoners van Jonkershove, dat voor de fusie bij Woumen was, nu in Diksmuide lagen. Een van de eerste dingen die ik voorhad was een adoptie en de seizoensarbeiders waar de wetten toen nog heel anders waren dan nu. Vreemdelingen waren er hier in die periode nog niet.”
“Ik heb de gemeente zien groeien van een gemeente met ongeveer 8.000 inwoners naar een gemeente die nu toch iets meer dan 10.000 inwoners telt.”
Er was altijd een heel goede verstandhouding tussen mij en de foorkramers
Naast het bureauwerk deed Filip nog tal van andere zaken voor de gemeente. “Het was in die tijd gewoon zo dat je hier en daar wel een handje toestak. Ik was een hele tijd actief bij de vriendenkring van de gemeente en organiseerde er een jaarlijkse reis, een souper enz. we hadden ook een tijdlang een minivoetbalploeg. We hebben goeie tijden beleefd. Ooit ben ik voor de gemeente op de bouwbeurs gaan staan om onze bouwgronden aan te prijzen en daar is inderdaad wel wat uit voort gekomen.”
“Maar waar ik heel veel plezier aan beleefd heb en ook vrienden aan overgehouden heb, is het organiseren van de Meifoor. Er was altijd een heel goede verstandhouding tussen mij en de foorkramers, op den duur kenden we elkaars familie, vertelden ze me dingen zoals de plannen die ze hadden om een nieuw kraam aan te kopen, wist ik wie welk kraam had gekocht en zo.”
“Anderzijds wisten zij mij ook altijd te vinden, als ze bijvoorbeeld toekwamen laat op de avond dan hadden ze mijn gsm-nummer en belden mij op, in vijf minuutjes was ik dan bij hen. We gingen altijd op een respectvolle en vriendschappelijke manier met elkaar om en op die manier konden eventuele problemen snel worden opgelost”, vertelt Filip.
Geen 20 dagen ziek
Op 1 juli gaat Filip met pensioen, een bekend en vertrouwd gezicht verdwijnt dan op de dienst. “Er komt geen nieuw diensthoofd Burgerlijke zaken maar er is een vacature voor een deskundige Mens die zal instaan voor burgerlijke zaken, sociaal huis en BKO.”
“In alle tijd dat ik hier werkte, ben ik geen 20 dagen ziek geweest. Ik zal het werk, de collega’s en de foorkramers en de mensen die langskomen zeker missen. Als er iets is wat ze niet weten, mogen ze mij nog altijd roepen”, geeft Filip nog mee.
De vrijgekomen tijd zal Filip zeker kunnen opvullen: hij is liefhebber van tuinvogels en zijn visvijver, gaat graag wandelen en volgt De Afspraak en Terzake op tv. (ACK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier