Fietsvierdaagse West-Vlaanderens Mooiste gaat vier weken lang digitaal

Schepen José Debels, organisator Bjorn Leenknegt en voorzitter sportevenementen Roeselare Noël De Meyere. (foto Jos) © (foto Jos)
Peter Soete

Ook West-Vlaanderens Mooiste kan niet gereden worden zoals gewoonlijk. De fietsvierdaagse waarvan Roeselare het middelpunt is, lokt telkens meer dan 10.000 fietsers maar dit jaar zullen die fietsers niet allemaal op hetzelfde ogenblik vertrekken.

“Wat is nu nog hetzelfde als verleden jaar”, vragen Noel De Meyere en Björn Leenknegt, twee van de bezielers van West-Vlaanderens Mooiste, zich af. “Verleden jaar mochten we 12.000 deelnemers begroeten en in 2020 zou het de tiende verjaardag zijn van West-Vlaanderens Mooiste en zouden we minstens 15.000 fietsers mogen verwelkomen. CERA-holding heeft namelijk het jaarlijkse fietsevent van KBC-CERA aan onze fietsvierdaagse gekoppeld en dat event alleen lokt al meer dan 6.000 fietsers.”

Dit jaar anders

“Het klopt dat er al langer dan tien jaar een fietsactiviteit is in Roeselare”, knikt Noel De Meyere. “Meer dan 40 jaar geleden werd er gestart met Roeselare Fietst, een activiteit die op een zondagnamiddag werd gereden. Na 25 jaar werd met de hele organisatie verhuisd naar Schiervelde, kwam er een kinderfietstocht bij en sloten verschillende organisaties zich bij ons aan. Alles groeide binnen onze organisatie tot wat het nu is: een fietsvierdaagse door onze provincie voor recreanten, wielertoeristen en mountainbikers.”

“Dit jaar wordt West-Vlaanderens Mooiste anders”, zegt Björn Leenknegt. “Waar het tot verleden jaar een vierdaagse was, dan worden het nu vier weken. Deelnemers hebben nu een hele week tijd om het dagparcours te rijden. Dat biedt het grote voordeel dat er kan gekeken worden naar het weer wanneer er de beste voorspellingen zijn om een dagtocht te doen. Bovendien moet je niet noodzakelijk naar de startplek aan Koers komen maar kun je beginnen waar je wil op het parcours en dat is ook veiliger dan allemaal samen naar een centrale start- en aankomstplaats te komen.”

Zoevende Zapper

“Het wordt dit jaar dus een digitale editie. De sportieve fietsers die de grootste afstanden afleggen, moeten de route downloaden op hun fiets-gps. Recreatieve fietsers die het netwerk van de fietsknooppunten volgen, kunnen de route ook digitaal downloaden maar kunnen ook een papieren versie bekomen in Koers, het museum van de wielersport in Roeselare. En ook de jongste fietsers worden niet vergeten want vanaf 27 juli kan men deelnemen aan ‘De Zoevende Zapper’, een leuke fietszoektocht van 17 km, op maat van gezinnen met kinderen.”

“Het fietsen, toch het DNA van ons event, blijft 100 procent behouden”

“Dit jaar zijn er geen bevoorradingsposten, zijn er geen bepijlde routes en optredens bij aankomst en is er ook geen catering”, aldus Noël De Meyere. “Maar het fietsen, wat toch het DNA is van West-Vlaanderens Mooiste, blijft wel behouden en dit jaar is het bovendien gratis.”

Mooie routes

“We blijven één van de weinige organisaties die vasthouden aan hun fietstocht in deze vreemde tijden”, gaat Björn Leenknegt verder. “We zorgen er zelfs voor dat recreanten en sportieve fietsers gescheiden routes hebben. De recreanten en mountainbikers kunnen kiezen tussen routes van 25, 50 en 75 km terwijl de sportieve fietsers de keuze hebben tussen 75, 100, 125 en 150 km. De eerste week gaan we richting de Westhoek en de tweede week gaat het naar het Brugse Ommeland terwijl de verste routes de deelnemers zelfs tot in Zeeland brengen.”

“Het parcours van de derde week brengt de deelnemers langs Zonnebeke naar Ieper en tot in Heuvelland. In de vierde en laatste week tenslotte wordt er naar Kortrijk en het land van Mortagne (Bellegem, Zwevegem, Bossuyt en Spierre) gefietst en de verste trajecten gaan zelfs tot de Pays des Collines in de streek van Ronse. Ik durf zeker zeggen dat de vier parcours dit jaar een prachtige verscheidenheid bieden van al het moois dat onze provincie te bieden heeft. En dat het zal aanslaan bij de deelnemers ben ik ook zeker. We krijgen al heel veel telefoontjes met vragen. Zo heb ik een dame uit Aalst aan de lijn gehad die me vertelde dat ze elke week naar Roeselare zal afzakken om een route te fietsen. Zoals gezegd, je kunt kiezen welke dag van de week de beste is voor jou. Het wordt een andere West-Vlaanderens Mooiste dit jaar, maar zeker niet minder leuk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier