Fietsroute De Twaalf plechtig ingereden: tocht langs bekende burgers

Aan het Vaardeken, in de Stationsstraat, staat de foto van Eliane Vaernewyck, een voor haar bekende plek waar ze regelmatig met haar hondje gaat wandelen. © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

De voorbije maanden werden twaalf bekende Oudenburgnaars voorgesteld. Intussen staat hun foto op hun favoriete plekjes in het centrum en de deelgemeenten. Aan De Twaalf is een fietsroute gekoppeld die maandag werd ingereden.

De Twaalf kan je ontdekken aan de hand van een 16 km lange fietstocht door Oudenburg. Je vindt langs de route echter maar elf foto’s meer terug, want deze van Jaak Lingier op de markt is verwijderd. Hij gaf namelijk aan kandidaat te zullen zijn op de lijst van Open VLD voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. En op 1 juli ging de sperperiode in.

Nieuwe oproep

In de zomer van 2022 lanceerde het stadsbestuur voor de eerste keer een fietstocht rond twaalf bekende Oudenburgenaars. Dat viel bijzonder in de smaak en in 2023 werd een nieuwe oproep gedaan om mensen voor te dragen. Uit alle inzendingen werden twaalf personen gekozen die op de gevoelige plaat vastgelegd werden door de bekende fotograaf Pieter Clicteur.

Elk van deze twaalf geselecteerden werden maandelijks voorgesteld via sociale media. De Twaalf zijn: Eliane Vaernewyck, Dries Gilliaert, Véronique De Loof, Frank Tanghe, Jaak Lingier, Ingrid Claeys, Dirk Sanders, Paul Willaert, Lorette Desmedt, Karine Taillieu, Chris Lamote en Nadine Hillewaert. Rond deze personen werd een nieuwe fietstocht opgemaakt aan de hand van levensgrote panelen.

De fietsroute werd met tien van de geselecteerden onder een stralende zon ingereden, allemaal even trots toen ze bij hun foto mochten poseren. “Het is een hele eer”, vindt Eliane Vaernewyck. “Dit is toch een erkenning voor je inspanningen.”

Brochure

De fietstocht start aan de Abdijhoeve en eindigt in het Abtspark. De tocht is 16 km lang en is bewegwijzerd met gele pijlen. Bij de fietstocht hoort een brochure met telkens een kort interview met de geselecteerden en een Wie is het-spel voor de kinderen dat een attentie kan opleveren.

De brochure voor de fietstocht kan je ophalen in sporthal Ter Beke (Bekestraat 16), het Romeins Archeologisch Museum (Marktstraat 25), het stadhuis (Weststraat 24) en in de bibliotheek (Hoogstraat 17).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier