Femma Lauwe wil graag meer jonge leden aantrekken

Femma Lauwe startte de activiteiten na de lockdown opnieuw op met de wekelijke fietstochtjes met leden en hun partners. © WO
Redactie KW

Femma Lauwe, dat zijn zelfbewuste vrouwen met een vleugje feminisme en een groot hart. “Want ook in moeilijke coronatijden staan Femmavriendinnen voor elkaar klaar”, weet Isolde Dewyn.

Tijdens het hoogtepunt in de jaren 80 telde Femma Lauwe liefst 600 leden. Isolde Dewyn (41) herinnert zich de vergaderingen bij haar thuis tijdens haar kindertijd. “Mijn moeder, Marie-Antoinette Werbrouck, was toen samen met Roos Laevens voorzitter. Er stonden vijftig taartjes op tafel en er werd wel twintig liter koffie uitgeschonken. Het is dankzij mijn moeder dat ik twintig jaar geleden de vereniging ben ingerold. Vroeger was het vrij vanzelfsprekend dat dochters met hun moeder meekwamen naar Femma. Nu is dat veel minder het geval.”

De tijden zijn dan ook fel veranderd. Het is nu niet meer zo eenvoudig om nieuwe leden te werven: “Iedereen gaat werken en er zijn tal van ontspanningsmogelijkheden op recreatief, sportief en cultureel vlak.” Toch is de Lauwse vrouwenbeweging nog altijd goed voor 95 leden. “En ik hoop dat we ter gelegenheid van ons honderdjarig bestaan in 2023 de kaap van de honderd leden kunnen ronden. Het zou ook leuk zijn, mochten er meer jonge vrouwen aansluiten bij Femma. Want hoewel ik al jarenlang lid ben, ben ik nog altijd een van de jongste leden. Erg vind ik dat niet, want er staat geen leeftijd op plezier maken met elkaar.”

Femma Universalis

Helaas had en heeft de coronacrisis nog altijd een grote impact op de activiteiten van Femma Lauwe. Zo ging de jaarlijkse verrassingsreis niet door en ook de aperofietstocht met hapjes werd geannuleerd. Ondanks beperkingen en coronaprotocollen probeert het bestuur er toch het beste van te maken. “We blijven positief en zoeken naar creatieve alternatieven. Als iets niet kan, proberen we gewoon iets anders. Er zijn activiteiten en mogelijkheden genoeg”, relativeert Isolde. “Onze allereerste activiteit na de lockdown was meteen een buitenactiviteit. We bezochten toen de tuinen van plukboerderij Puur Fruit in Dentergem. Ook gingen we de hele zomervakantie lang met een twintigtal leden fietsen. Het deed deugd om onderweg gezellig met elkaar te kunnen babbelen, want we babbelen echt wel graag”, lacht Isolde.

“Afgelopen week vervingen we een workshop door een lezing over suikers en zoetstoffen. Onze Miss Femma Universalis voor oktober naar analogie met de tv-rubriek Homo Universalis op Eén – verschuift naar volgend jaar. In de plaats organiseren we nu een verrassingsavond met een etentje. In onze breiclub beperken we dan weer het aantal deelnemers tot dertien. Of decemberactiviteiten zoals de kookles, een film of de kerstmarkt zullen doorgaan, blijft voorlopig nog koffiedik kijken. Om de twee maanden herbekijken we de programmatie en passen die aan waar nodig. We krijgen veel hulp van onze kernleden, zeg maar de oude garde, om die programmatie aan onze leden te bezorgen.”

Moederdag

Alle leden ontvingen dit jaar met Moederdag een mooi kaartje in de brievenbus. “Daarmee wilden we hen een hart onder de riem steken, een gebaar dat door onze leden erg op prijs gesteld werd. Ook zonden we een mailtje om onze leden moed in te spreken en met de vraag of we iets voor onze oudere leden kunnen doen. Want Femma staat voor vriendschap, we zijn er voor elkaar. Als er iets is, kan je op je Femmavriendinnen rekenen. Het doet er niet toe wie je bent, bij ons ben je welkom. Waar de KAV zich vroeger richtte tot de christelijke arbeidersvrouwen, staat het huidige Femma open voor alle vrouwen ongeacht hun afkomst, leeftijd, cultuur of godsdienst. Iedereen heeft hier zijn plekje en vindt wel een activiteit die bij zich past.”

“We bieden een uitgebreide waaier aan toffe activiteiten voor jong en oud: buikdansen, volksdansen, bowlen, fietsen, koken, naar het toneel gaan, meditatie… Het populairst zijn de ontmoetingsfeesten en de verrassingsreizen. Daar komen heel veel leden op af”, besluit Isolde.

Femma Lauwe

Opgericht in:1923 als KAV Lauwe. KAV Nationaal (Katholieke Arbeidersvrouwen) zag pas drie jaar eerder het licht. In 2012 wijzigde de naam in Femma.

Voorzitter:Vorig jaar gaf boegbeeld Roos Laevens de fakkel door aan Isolde Dewyn, Charline Bourgois, Veronique Bossuyt en Hilde Debruyne.

Ledenaantal:Femma Lauwe telt een 95-tal leden.

Lokaal:Activiteiten vinden doorgaans plaats in parochiezaal Emmaüs of in het oude cultureel centrum, beiden in de Wevelgemstraat in Lauwe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier