Feestelijke opening van Nieuwpoorts Jeugd- en Sportcomplex, gratis belevingsdag op zaterdag

Het gloednieuwe Jeugd- en Sportcomplex werd vrijdagavond officieel ingehuldigd. Het complex krijgt de naam Jeugd- en SportArena mee. © IV
Redactie KW

In Nieuwpoort is op vrijdag 6 september het gloednieuwe Jeugd- en Sportcomplex officieel ingehuldigd. Het gebouw zal voortaan de thuishaven worden van de verschillende jeugd- en sportentiteiten van Stad Nieuwpoort en wordt ook de uitvalsbasis van allerhande clubs en verenigingen. Het complex krijgt de naam Jeugd- en SportArena mee. Op zaterdag 7 september kan het brede publiek tijdens een gratis belevingsdag de site ontdekken.

Op het stedelijk sportpark De Lenspolder heeft Stad Nieuwpoort een hedendaags en multifunctioneel Jeugd- en Sportcomplex gerealiseerd. Dit uitgestrekte complex geldt voortaan als hét brandpunt voor actieve vrijetijdsbeleving op maat van jong en oud.

De feitelijke bouwwerken startten in januari 2023. Net voor de zomervakantie van 2024 werden de voornaamste infrastructuurwerken afgewerkt en was het complex klaar om allerhande jeugd- en sportactiviteiten en -verenigingen onderdak te bieden.

De uitvoering van het project lag in handen van aannemersbedrijf Stadsbader NV. Het totale kostenplaatje bedraagt 14.594.474,73 euro. B-architecten stond in voor het ontwerp van het project en pakte uit met een eigentijds concept dat steunt op twee belangrijke elementen: een volledig uitgeruste sporthal en aantrekkelijke jeugdvleugel.

Een huis voor jeugd …

De jeugdvleugel van het nieuwe complex is dé uitvalsbasis van de stedelijke Jeugddienst, het Huis van het Kind, jeugdhuis De Sortie en de tiener- en speelpleinwerking. Door alles samen te brengen onder één dak poogt de stad om een sterke wisselwerking tussen de verschillende geledingen en leeftijdsgroepen te creëren.

Jonge Nieuwpoortenaren krijgen hier een plek om ongestoord en zorgeloos zichzelf te zijn. Een creatieve, gezellige en warme omgeving waar ze alle groeimogelijkheden krijgen.

Centrale link tussen al deze geledingen en leeftijdsgroepen is de multifunctionele en kleurrijk ingerichte speelgang, een echte blikvanger in dit gedeelte van het gebouw.

Het nieuwe complex biedt voortaan ook onderdak aan de voor- en naschoolse opvang, zowel voor kleuters als leerlingen uit het lager onderwijs. De stad werkt hiervoor nauw samen met Vrije Basisschool Stella Maris, GO! Basisschool De Vierboete en gemeentelijke basisschool De Pagaaier. Hun leerlingen kunnen elke schooldag terecht in de opvang, zowel voor als na de lesdag. Ook op schoolvrije dagen en pedagogische studiedagen wordt de werking gegarandeerd. Daarmee wordt het aanbod fors uitgebouwd.

… en sportbeleving

De volledig uitgeruste sporthal wordt dé referentie voor kwaliteitsvol sporten in Nieuwpoort en de bredere regio. De stad creëerde hier een immense sporthub waar inwoners en de vele sportverenigingen luidop van dromen.

Door te kiezen voor een polyvalente invulling kunnen in de zaal vele verschillende sporten worden beoefend. Hiermee hoopt de stad nieuwe impulsen te creëren voor de sportbeleving in Nieuwpoort. Er wordt gemikt op het aantrekken van nieuwe sportkringen, een toename van het aantal sportievelingen en uiteraard de komst van nieuwe sporttakken. Tegelijk werd erover gewaakt dat de sporthal volledig up to date is met de voorschriften inzake zaalsporten zodat hier in de toekomst verschillende kwalitatieve competities kunnen worden ingericht.

Klinkende naam

Bij de feestelijke opening op vrijdag 6 september werd ook de officiële naam van het Jeugd- en Sportcomplex onthuld. Het gebouw zal voortaan bekendstaan als de Jeugd- en SportArena. Het concept arena duidt op het verbindende karakter, een plek waar mensen samenkomen in het hart van een bruisende stad. Tegelijk omvat de naam zowel het jeugdaspect als het sportieve element.

Belevingsdag met veel animatie

Op zaterdag 7 september 2024 wordt de Jeugd- en SportArena opengesteld voor alle Nieuwpoortenaren en geïnteresseerden. Tijdens een heuse belevingsdag kunnen zij het nieuwe complex ontdekken aan de hand van een leuke zoektocht.

Verder mag je je verwachten aan heel wat activiteiten: een mobiel speelplein, workshops en initiaties, een kinderfuif én openingsfuif voor de wat oudere feestgangers, een markt waar het verenigingsleven zich aan de mensen voorstelt en nog veel meer. (GE)

Het volledige programma vind je op www.nieuwpoort.be/jeugd-en-sportcomplex.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier