Feest met vredesduif-monument: Ruiselede viert 80 jaar bevrijding

Marnik Braet (links) en Frank Gelaude: gepassioneerd door de geschiedenis van Ruiselede. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

J. Nowicki. F. Stawiarski. L. Trusilo. I. Walasek. Die namen zeggen u wellicht weinig, maar het zijn de Poolse soldaten die op 8 september 1944 sneuvelden tijdens de bevrijding van Ruiselede. Als 80-jarige herdenking houden het gemeentebestuur, de heemkundige kring ‘Oud Ruysselede’ en de NSB-afdeling op zaterdag 7 september een Bevrijdingsfeest. Bij die gelegenheid wordt een vredesduif-monument onthuld aan de Vredeskapel in de Aalterstraat.

Marnik Breat (63) en Frank Gelaude (71) van de heemkundige kring ‘Oud Ruysselede’ weten zowat alles over de 1ste Poolse Pantserdivisie, die Ruiselede – onder leiding van generaal Maczek – heeft bevrijd. Marnik onderzocht elk historisch detail, Frank verzamelde een volledige kast boeken uit binnen- en buitenland over deze legereenheid. “We willen de bevrijding levendig houden”, vertelt het ervaren tweetal. Samen runnen ze een ruime bibliotheek en een archief met tal van historische boeken, documenten en foto’s in een zaal boven het Sociaal Huis. De heemkundige kring is overigens toegankelijk voor het publiek elke tweede zondag van de maand, van 10 tot 11.30 uur.

Oorlogsfoto’s

Wat hen over die periode het meest is bijgebleven? “Het markante feit, dat we eigenlijk bevrijd zijn door ‘vreemde’ soldaten, die voor uw en onze vrijheid gevochten en zelfs hun leven gegeven hebben”, vertelt Marnik.

“Ze hebben bovendien nauwelijks de tijd gehad om van de enorme dankbaarheid van onze inwoners te genieten. Want ze moesten meteen doortrekken naar Antwerpen en Nederland. We hebben een Vredeskapel in de Aalterstraat opgericht in 1946, maar het duurde toch tot 1954 voor we de vriendschapsbanden met Polen écht konden aanhalen. In de Vredeskapel – inmiddels erkend als oorlogsmonument hangen alvast de namen van de gesneuvelde Poolse soldaten.”

Oorlogsfoto’s

Vanaf einde augustus komen er vijf oorlogsfoto’s van fotograaf Paul De Clerck op grote canvasdoeken in een metalen frame, verspreid in het dorpscentrum.

Op zaterdag 7 september start het Bevrijdingsfeest met een misdienst (9.30 uur), waarna er een optocht volgt naar de Vredeskapel onder muzikale begeleiding van drumband Staccato en de Silver Thistle Pipes & Drums uit Maldegem. Daar volgt – in aanwezigheid van de vzw 1ste Poolse Pantserdivisie België – een bloemneerlegging en de onthulling van een kunststenen vredesduif-monument aan de kapel. Speciale gast daarbij is Astrid Christiaens, kleindochter van Edmond Mauws, die als verzetsman van het Belgische Geheim Leger omgekomen is in het Oostenrijkse kamp Graz-Liebenau.

Het is de familie Christiaens – van het natuursteenbedrijf Christiaens uit Doomkerke – die de steen voor de gelegenheid gratis ter beschikking stelt.

Vandaar gaat de optocht rond 11 uur naar de zaal Sport en Spel in de Tieltstraat, waar burgemeester Greet De Roo zal herinneren aan een van de belangrijkste historische dagen van Ruiselede. Bijzonder interessant wordt de lezing van Paul Desmet van de Nationale Strijdersbond (NSB) Ruiselede, die een en ander zal vertellen over de Ruiseleedse burgerslachtoffers.

Poolse vlag

Alle organisatoren doen een warme oproep aan de inwoners van Ruiselede om ter gelegenheid van het Bevrijdingsfeest een Poolse vlag uit te hangen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier