Feest in WZC Zilvervogel in Woumen: Odila Vandekerckhove wordt 101

Op de foto zien we burgemeester Lies Laridon, zoon Karel Junior Vandenabeele, schepen Marc Dekeyrel en de gevierde Odila Vandekerckhove. (foto SD)
Redactie KW

Odila Vandekerckhove uit Diksmuide mocht donderdag 16 februari 101 kaarsjes uitblazen. Odila is de echtgenote van Karel (‘Pater’) Vandenabeele, met wie ze van 1957 tot 1985 café ‘t Patersvat aan het station uitbaatte.

Het is feest in WZC Zilvervogel, want Odila Vandekerckhove mag vandaag 101 kaarsjes uitblazen. Odila hield samen met haar man Karel Vandenabeele jarenlang het café ‘t Patersvat bij het station open. Het koppel heeft twee zonen, Karel Junior en Dirk. Karel woont in Diksmuide, zijn broer woont al meer dan tien jaar in Hongarije. Ook haar nonkel, Odiel Defraeye, is geen onbekende in Diksmuide.

Gekende nonkel

Odiel Defraeye, de eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk in 1912, was niet alleen haar nonkel, maar ook haar dooppeter. Ze werd dan ook vernoemd naar hem. Ook Odila kreeg de wielermicrobe te pakken. “De wielerinteresse heeft ze nog altijd nu ze 101 is. Nu is ze grote fan van Wout van Aert”, vertelt haar zoon Karel ons.

Odiel Defraeye kocht met het geld dat hij als wielrenner verdiend had een herberg in Rumbeke. Enkele jaren later werd hier een velodroom in open lucht bijgebouwd. Datzelfde café werd later overgenomen door de ouders van Odila. Daar ontmoette ze haar man. “Karel kwam eens naar een wedstrijd kijken en stapte vervolgens het café binnen want hij had grote dorst. Hij keek me in de ogen en ik was onmiddellijk smoorverliefd”, vertelt Odila met een fonkeling in de ogen.

‘t Patersvat

Karel en Odila trouwden en zij volgde hem naar Diksmuide, waar hij toen al herberg ’t Patersvat uitbaatte. De herberg was toen ook een depot van het trappistenbier van West-Vleteren. Karel leverde dit bier aan verschillende herbergen in de streek, waar hij zijn bijnaam Karel Pater vandaag haalt.

Het koppel was nog op andere vlakken ondernemend. Achter het café was er een grote koer met een veebascule.Destijds was er op maandag een veemarkt met tot wel 150 dieren. Beenhouwers en groothandelaars kwamen er vee kopen en kwamen achteraf koffie drinken in het café.In die jaren mocht sterke alcoholische drank niet verkocht worden in herbergen. “Ik had toen echter al een speciaal koffierecept waardoor een tasje koffie een opvallende cognac-bijsmaak had”, vertelt Odila.

In niets overdrijven is het geheim om zo oud te worden

Ook Karel had zijn eigen recept gecreëerd, maar dan van paté. Velen kwamen van buiten Diksmuide naar ‘t Patersvat om te proeven van een boterham met boerenhesp, kaas, en natuurlijk Karels paté.

Van ’t Patersvat nam Odila op haar zestigste verjaardag afscheid om met haar man te gaan wonen in Kaaskerke. Top op vandaag draagt het nieuwbouwproject dat op de plaats van hun vroegere herberg staat de naam ‘t Patersvat. Daar is Odila zichtbaar trots op.

Transportbedrijf

Karel en Odila stampten vervolgens een transportbedrijf uit de grond dat zorgde voor de distributie van dag- en weekbladen.

Tussen al die zaken door volgde Odila de paardensport. Haar man was immers niet alleen aankomstrechter op de Oostendse hippodroom, hij was samen met zijn zoon Karel Junior ook actief in de draverssport. Karel en Odila hadden zelf enkele dravers. “Op Kerstdag 1983 liepen we zelfs een eerste prijs in Sterrebeek en dat is de mooiste herinnering aan die periode”, vertelt Odila met veel genoegen.

Boter- en Kaasfeesten

Ten slotte drukte het koppel ook hun stempel op de Diksmuidse gemeenschap. Haar man stond aan de wieg van de Boter- en Kaasfeesten, hij was jarenlang de ceremoniemeester tijdens de intronisatieplechtigheid van de Orde van de Beuterwaeghe op Pinkstermaandag, en daarbovenop was hij ereburger van Diksmuide.

Momenteel verblijft Odilla in WZC Zilvervogel in Woumen.

Ze lacht wanneer haar gevraagd wordt wat het geheim is om zo goed te blijven op haar leeftijd: “Ik drink elke dag mijn cava en mijn glaasje wijn, ik koop regelmatig een nieuw kleedje of blouseje en laat mijn gezicht wat schminken. Overdrijf nooit in iets.” (SD)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier