Farshad overdonderd door massale steun: “Terugkeren naar Afghanistan wordt onze dood”

Farshad Ahmadi wordt letterlijk en figuurlijk op handen gedragen door zijn klasgenoten in het Technisch Atheneum. (foto TP)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Hadden thaiboksclub Bronski Gym, het Technisch Atheneum van Ieper en restaurant Den Olifant niet in de bres gesprongen voor hun clubgenoot, leerling en collega Farshad Ahmadi, dan zouden hij en zijn familie wellicht nu in het asielcentrum van Poelkapelle aan het wachten zijn op hun uitwijzing naar Afghanistan. Door een nieuwe asielprocedure op te starten is die uitwijzing voorlopig afgewend en kan het gezin in Kemmel blijven wonen.

De vader van Farshad Ahmadi (16) vertrok 20 jaar geleden uit Afghanistan om 9 jaar in Noorwegen te werken en zo zijn gezin in zijn thuisland te onderhouden. “Maar toen hij terugkwam uit Noorwegen werd getwijfeld aan zijn loyaliteit aan de islam tijdens zijn verblijf in Europa“, zegt Giorgi Stemmler, die trainer is van Farshad bij de Ieperse thaiboksclub Bronski Gym. “Het hele gezin moest vluchten uit angst voor represailles. Tijdens hun afwezigheid maakte de extremistische Taliban ook weer een opmars in de regio. Er zijn de laatste maanden tientallen burgerslachtoffers gevallen bij verschillende aanslagen. Er zijn regelmatig vliegtuigbombardementen en terroristische aanvallen in de regio. En de Taliban, een extremistische islamitische organisatie, staat niet bekend om zijn vergevingsgezindheid voor zogenoemde ‘afvalligen’ van de islam.”

“Het werd veel te gevaarlijk voor ons en in 2012 – ik was toen 9 jaar – zijn we op de vlucht geslagen”, doet Farshad zijn verhaal. “Via Pakistan, Iran, Turkije en Griekenland reisden we naar Denemarken. Daar konden we echter maximaal twee jaar blijven. Uiteindelijk kwamen we in de zomer van 2016 in België terecht.” Farshad woont met zijn moeder, broer en zus in een lokaal opvanginitiatief (LOI) in Kemmel. “Mijn broer is nu 3 jaar en werd geboren tijdens onze vlucht in Griekenland. Mijn zus is 1 jaar en 9 maanden en werd geboren in België“, vertelt Farshad. “Mijn vader is ondertussen gescheiden van mijn moeder, maar werkt wel nog in de streek.”

Farshad Ahmadi met zijn broertje Farzad en Lona. (foto TP)
Farshad Ahmadi met zijn broertje Farzad en Lona. (foto TP)

Het gezin startte in 2016 een asielprocedure op om erkend te worden als vluchteling. Begin september kregen ze echter bevel om het Belgisch grondgebied op dinsdag 24 september te verlaten. In afwachting van de verplichte repatriëring zou het gezin nog een maand in het opvangcentrum van Fedasil in Poelkapelle kunnen verblijven.

Petitie

In de drie jaar dat Farshad en zijn familie in België wonen, raakten ze goed ingeburgerd. Farshad spreekt Nederlands, volgt een opleiding tot elektricien in het Technisch Atheneum, werkt als keukenhulp in restaurant Den Olifant in de De Stuersstraat en is aangesloten bij thaiboksclub Bronski Gym. Het was zijn trainer Giorgi Stemmler die als eerste in actie schoot voor Farshad en zijn familie. De club lanceerde een petitie en stuurde een open brief naar de Ieperse burgemeester Emmily Talpe om het gezin te steunen. “We vinden het niet kunnen dat Farshad na drie jaar in Ieper uitgewezen wordt naar Afghanistan. Een land waar zijn leven bedreigd wordt door een familieruzie en de instabiliteit in de regio“, zegt Giorgi. “De familie is ondertussen volledig ingeburgerd in Vlaanderen. In onze club traint hij hard en neemt hij ook deel aan competities. Hij boekte al twee overwinningen voor de club. Nu moet hij na al die inspanningen in België terugkeren naar een land waar hij al sinds zijn negende niet meer geweest is, waar hij geen toekomstperspectieven heeft en waar zijn leven in gevaar is.”

Nieuwe asielaanvraag

Ook het Technisch Atheneum en Den Olifant sprongen in de bres voor het gezin Ahmadi. Vrijdag organiseerden ze een protestmars om hun ongenoegen te uiten. Een 200-tal demonstranten trokken van de school op het Minneplein naar de Ieperse Grote Markt, waar ze ontvangen werden door de Ieperse burgemeester Emmily Talpe en Marc Lewyllie, burgemeester van Heuvelland. De steun en Ieperse solidariteit gaf het gezin moed om een nieuwe asielaanvraag in te dienen. “Ze trokken maandag naar Brussel en hun aanvraag werd ontvankelijk verklaard”, zegt Giorgi Stemmler. “Daardoor kregen ze opnieuw een voorlopige identiteitskaart en konden ze in Kemmel blijven wonen. Bovendien kan Farshad aangesloten blijven bij de club, want zonder geldige identiteitskaart mag je niet deelnemen aan sociale activiteiten. De volgende stap is dat ze kunnen aantonen dat ze voldoende geïntegreerd zijn in België om hier definitief te kunnen blijven. In die zin hebben de petitie en de protestmars enorm veel geholpen. Ze hebben ook een advocaat onder de arm genomen die gespecialiseerd is in asielprocedures. We hebben er dan ook goed oog in dat de nieuwe asielaanvraag goedgekeurd zal worden.”

Lange procedures

Ook bij het Technisch Atheneum zijn ze blij dat Farshad zijn opleiding kan voortzetten. “We zijn vooral opgelucht”, zegt directeur Peter Vanthuyne. “Onze actie heeft een impact gehad, ook op de verdere asielprocedure die volgt. Al meer dan 2.000 mensen ondertekenden ondertussen de petitie, dus dat is serieus wat draagkracht. Wat de verdere procedure betreft, is het koffiedik kijken. Het is nu eenmaal een feit dat asielprocedures lang kunnen duren. In ieder geval hopen wij Farshad hier verder te kunnen opleiden tot een volwaardig elektricien.”

Farshad zelf is onder de indruk van de solidariteit. “We zijn heel dankbaar voor de vele steun die we van de mensen krijgen”, zegt Farshad. “We hopen dat de mensen die beslissen over onze asielprocedure dit ook allemaal zien. Voor ons is het van levensbelang om in België te kunnen blijven. Als we moeten terugkeren naar Afghanistan, wordt dat zeker onze dood. Ons leven is nu hier en we willen hier dan ook voorgoed blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier