Familieleden spelen samen op concert Filet Americana in Wielsbeke: “Zelfdoding bespreekbaarder maken”

Tom Devrieze, Mathieu Vermeersch, Bart Oosterlijnck, Janna Zasada, Hanne Oosterlijnck, Fiene Zasada, Geertje Zasada en Jozef Zasada vormen Filet Americana. Violiste Lotte Remmen ontbreekt op de foto. © gf
Redactie KW

Op 21 december vindt in het OC Leieland een uniek concert plaats. De gelegenheidsband Filet Americana bestaat uit zeven musicerende familieleden aangevuld met twee bevriende muzikanten. “We treden drie keer op. In het kader van De Warmste Week gaat de opbrengst telkens naar een ander goed doel”, zegt Jozef Zasada uit Ooigem. De opbrengst van het concert in Wielsbeke gaat naar het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

Begin dit jaar vertoefde Jozef samen met zijn schoonfamilie in Dranouter. Tussen pot en pint wierp zijn schoonbroer en leerkracht in Wielsbeke Bart Oosterlijnck plots een idee op tafel. “In onze familie hebben we veel muzikanten, maar nog nooit hebben we samen iets gedaan. We waren het er al snel over eens dat we die stap eens moesten wagen. Zo stelden we een band samen van zeven familieleden: mijn drie dochters en ik, Bart en zijn dochter en mijn schoonbroer Tom. Drummer Mathieu en violiste Lotte vullen ons nog aan. Filet Americana was geboren”, weet Jozef nog. De naam van de gelegenheidsband is een knipoog naar het genre dat de groep zal brengen. “We houden allemaal wel van americanamuziek. Dat is een genre dat zijn wortels heeft in blues-, country- en folkmuziek. Na enkele weken was onze playlist van up-temponummers volledig en begonnen we te repeteren. Onze zangeressen begeleiden we met naast een drum en een viool ook met een elektrische gitaar, een akoestische gitaar, een basgitaar en de toetsen”, gaat hij verder.

We hebben zelfdoding van nabij meegemaakt bij kennissen van ons

Filet Americana zal drie keer optreden voor het goede doel. Het concert in Ingelmunster is ten voordele van Het Ventiel. Die vzw zet zich in voor mensen met jongdementie. In Kortrijk gaat de opbrengst naar vzw Tejo. Dat zijn de Therapeuten voor Jongeren. In onze gemeente koos Filet Americana voor het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. “We wilden ons absoluut ook inzetten voor de jongeren. Preventie van zelfdoding is zeker ook nodig bij jongeren. We hebben ook van nabij meegemaakt bij kennissen van ons. Vandaar dat we beroep deden op enkele jonge gasten om ons te helpen bij de organisatie”, klinkt het. Brecht Mortier, Jonas Haerinck, Chiel Hellyn, Bert Durieux en Niels Vromant zullen de aanloop naar het concert en de avond in goede banen leiden.

Praten over gevoelens

De vijf oud-leiders van de Wielsbeekse Chiro Aktivo zaten vier jaar geleden ook al in de organisatie van Walking for Talking. Dat was een wandeling bedoelt om jongeren aan te zetten te praten over hun gevoelens. “En dat is heel belangrijk”, zegt Jonas, “Onze medeleider Klaas stapte bijna vijf jaar geleden uit het leven. Het had nooit hoeven te gebeuren, maar we probeerden die klap met Walking for Talking om te zetten naar een positieve boodschap. Jongeren spreken nauwelijks over hun gevoelens.”

Het concert in Ooigem moet voor het luisterpubliek een gezellige, intieme avond worden. “We zullen het luchtig houden. Daarnaast willen we de boodschap over preventie van zelfdoding tijdens de voorstelling ook naar voor brengen. We willen niet enkel geld inzamelen voor het goede doel, maar willen ook dat men weet waarover het gaat”, besluit Jozef. (NVR)

Het concert vindt plaats op 21 december om 20 uur in het OC Leieland. Info en tickets op Facebook. Voor het concert in Ooigem: nielsvromant@gmail.com. Tickets kosten 7 euro. Optreden in Ingelmunster op 16 november (Cultuurfabriek) en Kortrijk (muziekcentrum Track) op 14 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier