Familiebedrijf ’t Appelke is van vele markten thuis: “Met kwaliteit win je de strijd, zeggen we altijd”

Nicolas Gezelle, Isabel Vanooteghem en Nicolas Vanooteghem runnen samen ‘t Appelke. © Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

“Als marktkramer ben ik geboren”, zong Eddy Wally. Voor sommigen is dit geen beeldspraak maar eerder waarheid. Nicolas Vanooteghem (48) en zijn zus Isabel (40) van groente- en fruitzaak ’t Appelke uit Menen kunnen ervan meespreken.

“Je mag inderdaad wel zeggen dat ik erin geboren ben. Ik heb het nooit anders gekend. Als klein manneke zat ik heel vaak in de winkel en hielp ik toen al mee met mijn ouders in ’t Appelke”, zegt Nicolas.

Groente- en fruitwinkel

De kiem van de groente- en fruitzaak werd ontsproten ergens tussen de twee wereldoorlogen in, door overgrootvader Alfons Vanooteghem. Later namen grootvader Norbert Vanooteghem en zijn vrouw Simonne Verstraete de zaak over. “Mijn grootvader legde zich destijds toe op eigen kweek van groenten, zowel van buitenaf als serreteelt. Hij leurde daarmee van deur tot deur met paard en kar en later met een gemotoriseerd voertuig. Mijn vader deed de markten”, vertelt Nicolas.

“Ik slinger al eens graag met bravoure een ‘goeiemorgen’ naar de marktbezoekers”

Dit zijn de fundamenten van ’t Appelke waar Francis en Dominique samen met hun echtgenotes Karlien Nuytten en Katrien Verriest verder op gebouwd hebben. “In 1974 werd de winkel, ’t Appelke, geopend in de Bruggestraat. Door plaatsgebrek, het toenemende verkeer en parkeerproblemen verhuisden we in 1999 naar de Moorselestraat 126 in Menen, waar een volledig nieuwe winkel werd gebouwd. In 1997 versterkte ik de familieploeg, waardoor we de activiteiten nog meer kracht konden bijzetten in de groothandel, de kleinhandel, de winkel, de markten, de grootkeuken en de horeca. Ik doe dit nu al bijna dertig jaar en ik heb er nog geen seconde spijt van”, aldus Nicolas.

De Droomfabriek

Zus Isabel is eveneens actief in de zaak en haar man, Nicolas Gezelle (38), is sinds een viertal jaar de derde pilaar van deze goed draaiende familiezaak. “Terwijl de mannen vooral de markten doen, rijd ik rond met de camion om de winkels, horeca, grootkeukens, voedingswinkels, restaurants en bedrijven te bevoorraden met onze verse producten”, zegt Isabel. Na een blessure moest voetballer Nicolas Gezelle zijn carrière stopzetten, maar als marktkramer lijkt hij een tweede adem te hebben gevonden. “Ik ben praktisch dagelijks te vinden op de markten in verschillende West-Vlaamse gemeenten en ik zou het niet meer kunnen missen. Ik slinger ook al graag eens met veel bravoure een goeiemorgen naar de mensen toe. En toen ik eens grapte om dat ooit in een bomvol Sportpaleis te willen roepen, kon ik dat via De Droomfabriek ook écht doen. Met mijn vrouw en schoonbroer als medeplichtigen”, lacht Nicolas.

Harde stiel

Ondanks dat het trio steeds met een brede glimlach de markten afschuimt, blijft het een harde stiel. “Ik ga iedere dag om 6.30 uur naar de veilingmarkt. In de namiddag staan we in de winkel zelf”, zegt Nicolas Vanooteghem. “We liggen eigenlijk nooit echt stil. Op vakantie gaan vraagt een serieuze planning. Er moet immers altijd iemand in de winkel staan, omdat onze koopwaar niet onaangeroerd kan blijven liggen”, vervolgt Isabel. “We plaatsen onze producten steeds hoger dan onszelf. In de winter verwarmen we eerst onze groenten en fruit, dan pas onszelf”, lacht Nicolas Gezelle.

Verser kan niet

’t Appelke is al vele jaren een bekende naam in de wereld van fruit en groenten. “Dagverse groenten uit binnen- en buitenland zijn ons handelsmerk. Die komen rechtstreeks van veilingen en vroegmarkten. Ook bieden wij verschillende soorten groentesalades en vinaigrettes aan, alsook olijfolie van een olijfboer die we heel goed kennen, uit het zuiden van Kreta”, zegt Isabel. “Je kan ons iedere week vinden op de markten in Zwevegem, Wevelgem, Gullegem en Menen. We staan steeds weer klaar met een team van vijf man om onze klanten vlot te bedienen. Ook onze pa, Francis (68), kan het nog steeds niet laten om ons te vervoegen op de markt”, lacht Nicolas. “Wij gaan steeds voor de beste kwaliteit, dat is ons handelsmerk. Je kan het niet vergelijken met wat je in een supermarkt vindt. Verser dan bij ons kan gewoonweg niet”, weet Nicolas Gezelle. “Onze leuze is dan ook: met kwaliteit win je de strijd”, besluit Nicolas Vanooteghem.

’t Appelke, Moorselestraat 126 in Menen. Meer info via 056 51 32 69 of 0475 54 93 98, of via info@tappelke.be.