Familie van 80-jarige Erna zoekt 100.000 euro om bodem te saneren

Christine en Mario Eeckhout bij hun mama Erna Algoedt. De bewuste mazouttank is ondertussen verwijderd. (Foto JCR)
Philippe Verhaest

Erna Algoedt en haar kinderen Christine en Mario Eeckhout hebben een crowdfundingsactie opgestart om een verplichte bodemsanering te kunnen betalen. Drie jaar geleden liep er 1.500 liter mazout uit een bovengrondse tank, maar de bejaarde vrouw moet zelf voor de kosten opdraaien.

Erna Algoedt, die op 4 november haar 81ste verjaardag mag vieren, zit met de handen in het haar. Toen ze begin december 2014 – na een verblijf van een week in AZ Delta in Roeselare – terugkeerde naar haar woning in de Zwevezeelsestraat in Koolskamp, wilde ze de verwarming opstarten. “Die werkt op mazout, maar na twee dagen bleek die op te zijn”, vertelt ze, in het bijzijn van haar kinderen Christine (59) en Mario (52).

“Toen ik de bovengrondse tank ging controleren, zag ik dat de peildarm losgemaakt was. De inhoud – zo’n 1.500 liter – was spoorloos. Ik dacht meteen dat mijn mazout gestolen was en verwittigde de politie en mijn verzekeringsagent.”

Erna’s zoon Mario herstelde de mazouttank en het ergste leek achter de rug, tot de achterbuur kwam aankloppen. “Die is tuinbouwer en meldde ons dat er mazout op zijn grond gelopen was. Maar een spontane breuk kon niet aan de orde zijn, aangezien de tank een goeie maand eerder nog gekeurd was. Daar hebben we ook een attest van. Voor ons was het snel duidelijk: de tank was gemanipuleerd door derden. Er was duidelijk kwaad opzet in het spel, alleen kunnen we tot op vandaag geen concrete verdachte aanwijzen.”

“We hopen genoeg bijeen te krijgen om een realistisch afbetalingsplan op te stellen”

De 1.500 liter mazout was ook in een beekje gelopen waaruit enkele bedrijven uit de buurt water gebruiken. “Daardoor heeft de gemeente ook de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM, red.) verwittigd.”

Zestig jaar oude polis

In normale omstandigheden zouden de verzekeringen het hele verhaal op zich nemen, maar Erna’s polis – die liefst zestig jaar oud is – werd nooit geactualiseerd. “Onze mama was op die manier wel verzekerd voor mazoutschade, maar wel slechts tot 10.000 oude Belgische frank. 250 euro. Die heeft ze ook gekregen, maar ze schiet er niks mee op”, zuchten Mario en Christine.

Enkele weken na de hele kwestie kreeg Erna al te horen dat er in totaal 140 vierkante meter bodem gesaneerd moet worden. “Dat is uiteraard een eerste raming”, pikt Mario in. “Er moet drie meter grond afgegraven worden en nu al liggen we aan 12.500 euro kosten. Die heeft mama uit eigen zak betaald, maar het totale kostenplaatje wordt op 82.000 tot 100.000 euro geraamd. Dat bedrag kunnen we nooit zelf bij elkaar krijgen. Bovendien moet de sanering nog voor 31 december opgestart worden en binnen de dertien maanden afgerond zijn.”

Volgens Mario en Christine is hun mama Erna het slachtoffer van een onrechtvaardige situatie. “Derden hebben de mazout doen weglopen, de verkeringspolis is in zestig jaar nooit herbekeken… Er bestaat zoiets als een Belgisch stookoliefonds voor grootvervuilers, maar de belofte – gemaakt in 2002 – om een soortgelijk fonds op te richten voor particulieren, werd nooit nagekomen. Daardoor moet mama hier volledig zelf voor opdraaien.”

Om het verschuldigde bedrag toch bijeen te krijgen, hebben Mario en Christine nu een crowdfundingsactie opgericht. “We zijn realistisch genoeg te beseffen dat we die 100.000 euro niet zullen kunnen verzamelen, maar alle beetjes zijn welkom. Op die manier kunnen we een werkbaar afbetalingsplan opstellen. Maar sowieso zal onze mama deze kost met zich meedragen tot ze er niet meer is. Erg jammer dat ze haar laatste jaren met een dergelijke molensteen om de nek moet slijten.” (PVH)

Storten (vanaf 5 euro) kan op BE60 7360 4253 5170, op naam van Eeckhout Christine. Alle info op steunfondserna.weebly.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier