Extra kinderopvang op komst in Oude Stadhuis in Gistel
In het voormalige stadhuis van Gistel, bekend als ontmoetingscentrum Oud Stadhuis, komen minstens 24 opvangplaatsen voor kinderen tot en met 3 jaar. Het stadsbestuur schreef daarvoor een concessie uit. De verenigingen die er vandaag zijn gevestigd, verhuizen op hun beurt naar het vernieuwde cultuurcentrum Zomerloos.
Het pand in de Hoogstraat dateert uit 1960 en deed vroeger dienst als stadhuis, zoals de naam van het ontmoetingscentrum al bevestigt. Sinds eind jaren 90 doet het dienst als culturele uitvalsbasis voor de muziekschool, schaakclub, kaartersverenigingen en seniorenwerking Vief.
Al deze organisaties verhuizen in november naar de compleet vernieuwde polyvalente zaal Zomerloos, waardoor in de Hoogstraat een nieuwe crèche kan worden ingericht. De concessie is uitgeschreven, zal voor 27 jaar lopen en de oproep naar kandidaten staat openbaar.
Anticiperen
Waarom Gistel hier een opvang wil laten organiseren? “De inrichting van nieuwe opvangplaatsen is in lijn met onze beleidsnota. Eind oktober 2022 sloot een kinderdagverblijf (Ieniemini, red.) de deuren, maar na tussenkomst van de stad werd een nieuwe uitbater gevonden (De Droomboom, red.). Wij zijn als stadsbestuur huurder en verhuren op onze beurt het pand als opvang. Om in de toekomst te anticiperen op sluitingen werd een beleidsvisie ontwikkeld voor kinderopvang van 0 tot 3 jaar”, leggen burgemeester Gauthier Defreyne en schepen Ann Bentein uit.
“Bij het Vlaams departement Opgroeien dienden we een dossier in om het aantal kinderopvangplaatsen met inkomenstarief te verruimen. Met succes: we kregen 24 nieuwe IKT-plaatsen toegewezen. We streven ernaar om de realisatiegraad in Gistel op te krikken naar 50 procent. Die graad is het aantal opvangplaatsen gelijk aan de helft van het aantal Gistelse kinderen tussen 0 en 3 jaar, zowel groeps- als gezinsopvang. Om die 50 procent te behalen, moet het aantal opvangplaatsen stijgen naar 165 stuks.” Het Vlaamse gemiddelde van de realisatiegraad ligt op 44 procent, Gistel zit daar nu in de buurt.
Inrichtingswerken
Oppositieraadslid Arnold Stael (CD&V) vraagt zich af of het gebouw instapklaar is. “Wij nemen als lokaal bestuur een regisseursrol op”, aldus burgemeester Defreyne. “We stellen het gebouw ter beschikking, de concessionaris zal de noodzakelijke inrichtingswerken op zich nemen.”
Dat zal nodig zijn, want er moeten bijvoorbeeld werken aan het elektriciteitsnet, sanitair en de beglazing gebeuren. “Voor de stad en de inwoners kost de komst van de kinderopvang alvast niks. De stad hoopt dat een uitbater van een nieuwe kinderopvang kan opstarten tijdens de eerste helft van 2025.”
Een viertal jaar geleden viel ook te horen dat de politie het administratief centrum zou inruilen voor het Oud Stadhuis, wanneer de verenigingen naar Zomerloos gingen trekken. Annie Cool (CD&V) wou dan ook weten hoe het met dat idee zat. “Doorheen de jaren dienden zich andere opportuniteiten aan. Zo bestaat het idee dat de brandweer, die een belangrijke functie vervult in het Oostendse hinterland en momenteel vanuit een wat verouderde kazerne opereert, een nieuwbouw zet. Dan is het wenselijker dat de politie daar een nieuw onderkomen krijgt en de hulpdiensten er samenzitten.”
Andere projecten
Terug naar de kinderopvang. Want het stopt niet alleen bij de realisatie in het Oud Stadhuis. “Zo kunnen we als partner in het renovatieproject voor de woonwijk Eigen Haard na realisatie de begane grond van een nieuw appartementsgebouw huren. Deze ruimte zal worden ingericht en in 2026 op de markt komen als kinderdagverblijf. En verder: ook organisaties die niet huren van de stad kunnen een algemene subsidie van 140 euro per opvangplaats krijgen als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier