Extinction Rebellion ontrolt spandoek tegen het aanmeren van cruises in Zeebrugge

Climtate needs cruise control, luidde de boodschap van Extinction Rebellion in Zeebrugge. © PW
Stefan Vankerkhoven

Vijf klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagnamiddag actie gevoerd aan de Rederskaai in Zeebrugge. Ze ontrolden een spandoek, met de vermelding dat cruisetoeristen niet welkom zijn wegens de zware ecologische voetafdruk van cruiseschepen.

De duizenden passagiers van het cruiseschip Disney Dream, dat maandag aangemeerd lag in de haven van Zeebrugge, zullen vreemd opgekeken hebben. Een spandoek met de woorden ‘Your are not welcome here like this’ , met tekening van een schip met dikke rookwalm, werd voor hun ogen ontrold, vlakbij het ABC gebouw en de cruiseterminal.

Uitstoot

De activisten hadden ook pamfletten mee, waarop te lezen stond: “Your ship is killing us’. Met als begeleidende tekst dat één cruiseschip voor evenveel CO2-uitstoot zorgt als 84.000 auto’s. Maar ook evenveel stikstof als 400.000 wagens, evenveel fijn stof als 1 miljoen auto’s en evenveel zwavel als 376 miljoen wagens.

Voor Extinction Rebellion is dit hoge brandstofverbruik en de uitstoot not done in tijden van klimaatcrisis. De politie stond erbij en liet de betogers begaan. Blankenbergenaar Piet Wittewrongel, wiens gerestaureerd schip Askoi II vlakbij ligt, passeerde toevallig. Hij betoogde uit sympathie eventjes mee en nam foto’s van het spandoek.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier