Europahal klaargestoomd tot vaccinatiecentrum: “We willen duizend vaccinaties per dag”

De stuurgroep werkt keihard om de Europahal tot een vaccinatiecentrum om te turnen. V.l.n.r.Valentine Vandenbussche, Hendrik Vandenbruwene, An-Sofie Vermeulen, Celine D'Hulst, Els Lambrecht, Luc Vannieuwenhuyze, Jan Vermeersch en Hanne Gevaert. Sofie Verhelst was verontschuldigd.©WMe by Wouter Meeus WME
De stuurgroep werkt keihard om de Europahal tot een vaccinatiecentrum om te turnen. V.l.n.r.Valentine Vandenbussche, Hendrik Vandenbruwene, An-Sofie Vermeulen, Celine D'Hulst, Els Lambrecht, Luc Vannieuwenhuyze, Jan Vermeersch en Hanne Gevaert. Sofie Verhelst was verontschuldigd.©WMe by Wouter Meeus WME
Philippe Verhaest

59.000 mensen uit zeven gemeenten kunnen de komende maanden in de Europahal terecht om hun (dubbel) coronavaccin te laten inenten. De evenementenzaal wordt door de stad in een recordtempo tot vaccinatiecentrum omgebouwd en de stuurgroep is ambitieus. “We hopen straks duizend mensen per dag te kunnen vaccineren.”

Alle inwoners vanaf 18 jaar van Tielt, Oostrozebeke, Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Wingene en Dentergem krijgen de komende weken en maanden een oproepingsbrief of -mail om zich in de Tieltse Europahal te laten vaccineren tegen Covid-19. De bekende evenementenzaal verkeert door de coronacrisis al maanden in een diepe winterslaap, maar straks gonst het er opnieuw van de bedrijvigheid. “Al zal dat toch net iets anders zijn dan wat we gewoon zijn”, zegt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V).

“We hebben altijd duidelijk gesteld dat wij het engagement wilden opnemen om op ons grondgebied een vaccinatiecentrum in te richten, dat doen we nu ook. Afgelopen week hebben we al heel wat werk verzet en komende vrijdag is er een overleg gepland met de zeven betrokken burgemeesters om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Vrijwilligers

De Europahal moet in totaal vier vaccinatielijnen krijgen, al zullen die bij de start van de inentingen hoogstwaarschijnlijk nog niet allemaal in gebruik genomen worden. “Alles hangt immers af van de levering van de vaccins zelf”, stelt de burgemeester. “Hoe beter dat loopt, hoe groter ons volume kan worden. Daarnaast hebben we ook een pak vrijwilligers nodig. Voor de vier lijnen gaat het om een twintigtal mensen, maar het is onze intentie om zeven dagen op zeven te werken en ook voor en na de kantooruren te vaccineren. Daarom hebben we zoveel mogelijk helpende handen nodig. Niet enkel medisch geschoolde mensen, er zal ook een pak administratief werk verzet moeten worden. Evenementenbureaus zijn eveneens meer dan welkom. Dit huzarenstukje zullen we met héél veel mensen samen moeten realiseren.”

“Wie wanneer naar de Europahal moet afzakken, is de opdracht voor de hogere overheid. Al hopen we dat iedereen zo snel mogelijk zijn of haar (dubbele) spuit zal krijgen.”

“Bedoeling is om per uur 20 tot 25 mensen per uur en per lijn in te enten, goed voor duizend mensen per dag. Al moeten we daarvoor wel hélemaal op kruissnelheid zitten.”

Op 1 februari moet de Europahal volledig ingericht zijn voor haar nieuwe rol, daarna volgt een twee weken durende periode om te proefdraaien. “We zullen het hele proces intensief simuleren om zo nog de nodige aanpassingen te kunnen aanbrengen. De looplijnen testen, het vaccinatieproces zelf onder de loep nemen, bekijken hoe we grotere groepen in alle rust kunnen begeleiden… Op 1 maart zullen we meer dan klaar zijn om aan het echte werk te beginnen.”

Wouter Vanhee, Pim Timmermans, Kurt Vankeirsbulck en Frank Tack bouwen de vaccinatielijnen op.©WMe by Wouter Meeus foto WME
Wouter Vanhee, Pim Timmermans, Kurt Vankeirsbulck en Frank Tack bouwen de vaccinatielijnen op.©WMe by Wouter Meeus foto WME

De inrichting van de Europahal gebeurt door de stadsdiensten zelf. “We gebruiken de stemhokjes die we anders voor de verkiezingen van stal halen en richten de hele ruimte coronaveilig in. De ingang zal zich aan de kant van het JOC bevinden, waar ook het intakemoment zal plaatsvinden. Daarna gaat het naar de grote zaal, waar er op veilige afstand kan gewacht worden tot je een vaccinatielijn toegewezen krijgt. Na de inenting en bijhorende administratie kan je in de foyer een kwartiertje rusten, om daarna via de hoofdingang het gebouw opnieuw te verlaten. Zo vermijden we ook dat mensen elkaar kruisen.”

Drie kwartier

Hoe lang een bezoek aan het vaccinatiecentrum zal duren, is nu nog moeilijk in te schatten. “Maar we rekenen toch op een half uur tot drie kwartier per persoon.

Ook aan wie mindermobiel is, wordt gedacht. “Alle betrokken gemeenten hebben de intentie om zoveel mogelijk inwoners naar de Europahal te brengen. Mindermobielencentrales kunnen ingeschakeld worden, er kunnen taxidiensten georganiseerd worden… Op dat vlak hopen we zo snel mogelijk alle details uit te klaren.”

Wie wanneer naar de Europahal moet afzakken, is de opdracht voor de hogere overheid. “Al hopen we dat iedereen zo snel mogelijk zijn of haar (dubbele) spuit zal krijgen. Alleen zo zullen we licht aan het einde van de tunnel zien.”

Wie wil helpen, vindt alle info op www.helpdehelpers.be

Zo ziet het circulatieplan in de Europahal er uit©Philippe Verhaest Stad Tielt
Zo ziet het circulatieplan in de Europahal er uit©Philippe Verhaest Stad Tielt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier