Eric (71) fietste vorig jaar 36.300 (!) kilometer: “Toch geen tijd voor uitstapjes”

Eric Vandendriessche bij zijn fiets, de 71-jarige Aarselenaar fietst meer dan Van Aert en Van Avermaet.©Wouter Meeus WME
Eric Vandendriessche bij zijn fiets, de 71-jarige Aarselenaar fietst meer dan Van Aert en Van Avermaet.©Wouter Meeus WME
Redactie KW

Eric Vandendriessche heeft afgelopen jaar het hele wielerpeloton naar huis gefietst, kampioenen als Wout Van Aert en Greg Van Avermaet incluis. Ook zij moeten nederig het hoofd buigen voor de ruim 36.300 kilometer die de Aarselenaar in 2020 op zijn 71ste bij elkaar fietste. Met een gemiddelde van ruim 31 kilometer per uur. “Ik ben een diesel. De eerste 100 kilometer zijn voor mij een pak lastiger dan de laatste 100.”

Zaterdagmiddag 14 uur, Aarsele. Eric Vandendriessche vroeg bewust om niet vroeger langs te komen. Ah ja, omdat hij zijn dagelijkse rit eerst moet afhaspelen, dachten we. Maar hij en zijn vrouw Christiane bleken pas terug van zee. “Ik heb een dag of tien stilgelegen, maar morgen begin ik er weer aan: 90 kilometer, drie uurtjes losrijden…” Om maar aan te geven dat zelfs Erics ‘winterstop’ korter is dan die van het hele profpeloton.

36.300 kilometer op een jaar, dat zijn er meer dan 100 per dag. Hoe presteer je zoiets?

Eric Vandendriessche: “In januari zat ik al boven de 2.000. Ik had me voorgenomen er na twee jaar van 34.000 en eentje van 33.000 kilometer een recordjaar van te maken. Corona speelde me in de kaart: er was geen tijd voor andere uitstapjes en het weer zat vanaf midden maart ongelooflijk mee. Ik ben allerminst een liefhebber van regen. In die zin heb ik geen te beste herinneringen aan mijn langste rit van 2020 over ruim 300 kilometer naar Cap Griz-Nez in Frankrijk: de hele dag regen en wind.”

Je schijnt liever in Noord-Frankrijk te rijden dan op Vlaamse wegen. Waarom?

“Als fietser heb je er veel meer plaats op ruimere wegen en grotere rotondes. In België is het allemaal zo nauw bemeten en staat er vaak straatmeubilair in de weg.”

Ben je al vaak gevallen?

“Een paar keer, maar meestal zonder veel averij. Behalve die ene keer dat ik helemaal verkrampt van de pijn thuiskwam en er een nekwervel gebroken bleek te zijn. Toen mocht ik zes maanden niet fietsen.

“Binnenkort neem ik mijn negende koersfiets in gebruik”

Een marteling moet dat geweest zijn. Is het feit dat je altijd maar gaan fietsen bent dat ook niet voor je vrouw?

“We zijn 46 jaar samen en ze heeft het nooit anders geweten. In mijn jongere jaren was ik een sterkte afstandloper. Ik liep de 10 kilometer in minder dan 30 minuten. Maar in de atletiek mag je geen dag training overslaan als je resultaten wilt behalen. “

Echtgenote Christiane: “Toen moest hij ’s avonds om 21 uur nog eten. Als wielerfreak vraagt hij nu om het steevast klaar te hebben tegen 11 uur.”

“Een halfuur later begin ik dan aan mijn dagelijkse rit. Vier keer per week rijd ik vanuit Roeselare mee met het Peloton d’ Hiver. Maar tegen dat we daar in de vroege namiddag vertrekken, heb ik meestal al 60 kilometer op de teller.”

Wie is Eric Vandendriessche?

Privé

Eric Vandendriessche (71) woont met zijn vrouw Christiane Snauwaert (68) in de Pastorijstraat in Aarsele. Ze hebben twee zonen Sven (45, Oedelem) en Bram (44, Machelen bij Zulte) van wie eerstgenoemde teammanager is bij Cercle Brugge. Er zijn ook vijf kleinkinderen en twee pluskleinkinderen.

Loopbaan

Eric werkte 40 jaar als technisch tekenaar bij Erta Plastics in Tielt.

Vrije tijd

Nu en dan de frisse zeelucht gaan opsnuiven en, geloof het of niet: ook daar staat altijd een koersfiets klaar.

De lente en zomer zijn allicht jouw gloriemaanden?

“Absoluut. Het voorbije jaar heb ik vijf maanden lang werkelijk elke dag op de fiets gezeten, met juli als recordmaand van ruim 4.000 kilometer.”

Wat heeft van de loper Eric Vandendriessche zo’n fietsfreak gemaakt?

“Nadat ik twee jaar stillag voor de bouw van ons huis, stopte ik op mijn 32ste door een beenblessure definitief met lopen. De fietsmicrobe kreeg ik te pakken van het moment dat ik met een aantal collega’s van het werk drie ritjes per week begon te maken. Ik kocht dan mijn eerste koersfiets. Binnenkort neem ik nummer negen in gebruik.”

In 2019 kwam je in de toertocht van Milaan-Sanremo als 12de op 1.200 deelnemers binnen, vóór de nochtans 15 jaar jongere Johan Museeuw. Hoe presteer je zoiets?

“Zo’n lange rit van bijna 300 kilometer ligt me, omdat ik een diesel ben. In de eerste 100 kilometer heb ik het lastiger dan in de laatste 100. Op het vlakke fietsen gaat me minder af tegen het jongere geweld. In Milaan-Sanremo moest ik lossen op de Cipressa, maar haalde ik Museeuw en co op de Poggio weer bij met mijn groepje.”

Wat zijn je wieleruitdagingen voor 2021?

“Dit jaar zal ik me tevredenstellen met 30.000 kilometer. Die lange tochten vreten mentaal aan je, omdat je bijna niks anders kunt doen. Mijn nieuwe ambitie situeert zich bergop. Op de wielerapp Strava heb ik nog geen enkele KOM (King Of the Mountain, red.) in mijn bezit. In het Heuvelland en de Vlaamse Ardennen bevinden zich een aantal heuvels die me goed liggen, dus wil ik daar verandering in brengen.”

Van Strava gesproken: de app heeft uitgewezen dat je in 2020 meer kilometers op de fiets zat dan Van Aert en Van Avermaet.

“Een prestatie waar sommigen aan twijfelen. Op de sociale media stond al te lezen dat ik wel met een speedelec moet rijden. Maar wat ik me afvraag is of die bekende renners wel al hun gereden kilometers ingeven. Ik betwijfel bijvoorbeeld of al hun ritten van de Tour worden opgenomen.”

Het maakt er jouw prestaties niet minder straf op. Ook voor dit jaar veel fietsplezier gewenst, Eric!