Er is schot in heraanleg Wervikse Leiekaai en brandweerdossier: stad laat nieuwe brandweerkazerne bouwen

Het wegdek van De Leiekaai verkeert in slechte staat. (foto EDB)
Redactie KW

Het schepencollege maakt werk van twee aanslepende maar belangrijke dossiers. Voor de heraanleg van de Leiekaai is een ontwerper aangesteld. “De aanleg zou voorzien zijn voor 2025”, aldus burgemeester Youro Casier (Vooruit). “Het totaal voorziene budget bedraagt 440.000 euro. Dit zal wel in overleg moeten gebeuren met de Vlaamse Waterweg. Het aanstellen van een ontwerper is een eerste stap.”

Tijdens de online gemeenteraad in november 2021 zat CD&V in de oppositie en drong fractieleider Bercy Slegers aan om spoed te zetten achter de heraanleg van de Leiekaai. Er staan daar verschillende appartementsblokken. “Wonen langs de Leie staat aan de Leiekaai bijna gelijk met wonen met de voeten in de Leie. De toestand verergert elk jaar”, aldus Bercy Slegers toen in deze krant. “Dit is jammer voor de vele gezinnen die er elke dag in de plassen, de diepe putten en kapotte kasseien te voet, met de fiets of met de auto naar hun flat moeten.”

Er is ook nieuws over de bouw van een nieuwe brandweerkazerne en nieuw stadsatelier nabij de rotonde in de Geluwesesteenweg.

“We willen de voorbereidingen opstarten”, zegt de burgemeester. “Er zijn nog geen middelen voorzien in de meerjarenplanning omdat we nog niet weten wat het zal kosten. Dit zal duidelijk worden in de voorbereidingsperiode.”

Buurtprotest

De stad wordt dus zelf bouwheer van de nieuwe brandweerkazerne en zal dus niet wachten op de brandweerzone Westhoek. De grond is wel al aangekocht door de stad. Tegen de komst van de technische dienst, groendienst en dienst feestelijkheden was er protest in de buurt.

“Waar de technische dienst zich nu bevindt in de Kasteelstraat zijn er klachten van de buren. Er waren besprekingen met de eigenaars van het woon- en zorgcentrum Mater Amabilis om de site eventueel aan te kopen, maar uiteindelijk ziet men daarvan af.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier