Elisabeth Vermont (107) uit Dadizele is nu de oudste West-Vlaming: “Veel meegemaakt, maar we waren content met wat we hadden”

Oudste West-Vlaming Elisabeth Vermont heeft twee wereldoorlogen meegemaakt én overwon corona. © Foto wzc Maria’s Rustoord Dadizele
Noël Maes
Noël Maes Medewerker KW

Sinds het recente overlijden van zuster Benedicta Alliet (zuster Marie-Augustine) in Westrozebeke mag Elisabeth Vermont uit Dadizele zich nu de oudste inwoner van West-Vlaanderen noemen. Zij is op weg naar haar 108ste verjaardag op 12 oktober, heeft zelfs corona overwonnen en is nog in goeden doen. Ze verblijft nog maar drie jaar – sinds mei 2021 – in het wzc Maria’s Rustoord. Voordien woonde ze nog zelfstandig in de Sint-Sebastiaanslaan in Dadizele.

Elisabeth Vermont is een geboren en getogen Daiselse. Ze zag op 12 oktober 1916 het levenslicht als jongste van 13 kinderen, van wie er liefst zeven in de eerste levensjaren stierven. Ze is te midden van de oorlog geboren en in 1917 moesten de meeste inwoners van Dadizele op de vlucht, ook het gezin Vermont. Ze trokken naar Balen en keerden in 1919 terug. Het hele dorp was vernield. Ze moesten in barakken wonen. Hun barak werd ‘Villa Elisabeth’ genoemd en daar was de kleine Elisabeth heel trots op. Later verhuisden ze naar de Ketenstraat.

‘t Fabriekske

Elisabeth, die medestichter was van de KAJ, moest heel jong in het huishouden helpen en toen ze zestien was, ging ze werken in ‘t Fabriekske in Ledegem, een afdeling van de Kortrijkse Algemene Fluweelweverij, waar ze foutjes in tapijten retoucheerde. Ze leerde er haar toekomstige man Antoon Messely uit Ledegem kennen. Ze trouwden in 1940. Antoon is al in 1982 op slechts 70-jarige leeftijd overleden. Ze kregen drie kinderen: Rika, wijlen Willy en Lena. Er zijn 9 kleinkinderen, 22 achterkleinkinderen en 5 achterachterkleinkinderen.

In haar leven heeft Elisabeth uiteraard veel meegemaakt. “Wij hadden het soms moeilijk en moesten hard werken”, vertelde ze bij haar 100ste verjaardag in Krant van West-Vlaanderen. “Maar van hard werken ga je niet dood. Het sociale leven en de contacten met de mensen onder elkaar waren dan wel belangrijk en veel intenser dan nu. Buren hielpen elkaar meer. Wij hadden niet veel, maar waren content met wat wij hadden.”

Op televisie

Na twee wereldoorlogen beleefde Elisabeth ook nog de coronaperiode. Ondanks vijf vaccinaties testte ze kort voor haar 106de verjaardag positief. Veel ondervond ze er niet van en ze spartelde erdoor.

Een opmerkelijke gebeurtenis een tijdje geleden was wel haar verschijning op televisie. Het populaire programma ‘Iedereen Beroemd’ zocht naar eeuwelingen die nog zelfstandig thuis woonden. Elisabeth kwam zo in februari 2018 op het tv-scherm.

Record?

Opmerkelijk: met haar 107 jaar en 6 maanden is Elisabeth nog niet de oudste inwoner van Dadizele ooit. Dat is nog altijd Flavie Malfait die bij haar overlijden in 2004 108 jaar en acht maanden was. Ze was toen de oudste inwoner van Vlaanderen. Ze verbleef laatst ook in wzc Maria’s Rustoord.

Om de oudste West-Vlaming ooit te worden, moet Elisabeth nog even wachten. Dit record staat nu op naam van Alice Corveleyn uit Oostende. Zij overleed in januari 2017 en was net 112 jaar geworden.

Nog dit: na Elisabeth Vermont is de tweede oudste West-Vlaming Alfons De Clerck uit Oostende. Hij verblijft er in wzc Duinpieper en kan op 27 mei 107 worden. Het is opmerkelijk dat een man op de tweede plaats staat, want ongeveer 85% van de 100-plussers zijn vrouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier