El Camino organiseert sponsortocht voor Soteriahuis: “Onze ambitie is het eerste Soteriahuis in België te realiseren”

V.l.n.r. Stefaan Huyghebaert, Vera Delbeke, Carine Raes en Johan De Haes. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

El Camino Bekegem is een ontmoetingsplaats voor mensen met psychosegevoeligheid, hun naasten en hulpverleners. Hun ambitie is de oprichting van een Soteriahuis, een plek waar deze mensen gepaste zorg krijgen en waar de veiligheid wordt gegarandeerd die ze nodig hebben, zonder hen van de maatschappij te isoleren. Om dit doel te bereiken organiseert El Camino Bekegem jaarlijks een sponsortocht, waarbij men telkens een stuk van de weg naar Compostella – de Camino – aflegt.

“Vzw El Camino Bekegem wil zorgen voor verbinding en ontmoeting tussen naasten, hulpverleners en personen met een psychosegevoeligheid. We doen dat met onder andere praatavonden in onze Open Kring. We kregen ondertussen ook navolging in Gent en Haacht”, zegt Stefaan Huyghebaert (56), een van de initiatiefnemers.

“Onze ambitie is het eerste Soteriahuis in België te realiseren. Een Soteriahuis is een huis waar een kleine groep jongvolwassenen samenleven. Ze delen er de ervaring van een psychotische crisis. In zo’n huis heerst een aangename, rustige en warme sfeer en het biedt veiligheid door de continue aanwezigheid van teamleden. Een Soteriahuis is een alternatief of aanvulling voor een opname in de psychiatrie. Er wordt veel nadruk gelegd op de persoonlijke benadering. Het Soteria-manifest werd ondertussen al door bijna 1500 mensen ondertekend en is te vinden op https://www.tegek.be/soteria/manifest-ondertekenen”, vult hij aan.

Geld nodig

Om een dergelijk initiatief kans op slagen te bieden is er uiteraard geld nodig, en daarom organiseert El Camino Bekegem jaarlijks een sponsortocht die uiteindelijk naar Santiago de Composella moet leiden. Vorig jaar werd gewandeld van het Franse Saint-Jean-Pied-de-Port naar het Spaanse Burgos, dit jaar staat vanaf 2 april het traject Burgos-Léon op het programma.

Ook jij kan het initiatief steunen door een bijdrage te storten op rekening BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting met actiecode ACT-377115.

Meer info via http://elcaminobekegem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier