Ekopak op de beurs: CEO Pieter Loose groeide op in Torhout
In de zomer van 2004 vertrok hij als jonge idealist voor 15 maanden vanuit Torhout naar Brazilië om er voor de lokale bevolking huizen in bamboe te bouwen. Nu is hij al acht jaar CEO van Ekopak, het snel groeiende bedrijf, dat sinds woensdag zowaar op de Brusselse beurs noteert. Zijn naam is Pieter Loose en al komt hij niet vaak meer in Torhout, hij is er wél opgegroeid.
Pieter (38), trotse vader van Basiel (10) en Gustaaf (8), woonde destijds met onder andere zijn moeder Katrien Deknock net naast het financiëngebouw op de Burg. Hij studeerde industrieel ingenieur bouwkunde en nam in 2013 Ekopak, de onderneming uit Tielt, over van zijn toenmalige schoonvader Marc Van Nieuwenhove.
Het bedrijf, gespecialiseerd in waterbehandeling, groeit sindsdien als kool. Eind 2019
Personeel tegen eind dit jaar verdubbelen
Ekopak heeft zijn hoofdkantoor én zijn productiehallen in Tielt, plus een satellietkantoor in Gent. Daar zal het niet bij blijven, want er zijn op korte termijn nog meer vestigingsplaatsen voorzien. Nu zijn er om en bij de 50 mensen in dienst, maar tegen het eind van het jaar zou dat aantal moeten verdubbelen tot minstens 100. De onderneming is gespecialiseerd in het aanleveren van loepzuiver water aan bedrijven.
“De inbreng door Marc Coucke is voor ons bedrijf erg belangrijk”
“De wending die we sinds 2013 maken, is dat we dat bedrijfswater niet langer uit kraantjeswater halen, maar uit alternatieve waterbronnen, zoals afvalwater”, licht Pieter toe. “Zo blijft er meer drinkwater over voor de samenleving, want water wordt een almaar schaarser goed. Sinds vorig jaar doen we dat tegen een prijs per kubieke meter. De bedrijven kunnen duurzaam water bij ons kopen als alternatief voor het water uit het openbare net.”
“We bouwen zélf waterfabrieken bij onze klanten en verkopen hen daarna het gezuiverde water. Om in die markt te groeien en het bouwen te financieren, is er veel geld nodig. Toen Marc Coucke eind 2019 brood in ons businessmodel zag, was hij de juiste man op de juiste plaats. Niet alleen dankzij het geld van zijn investeringsmaatschappij Alychlo, maar ook met zijn expertise op financieel vlak. Je mag zijn inbreng absoluut niet onderschatten. Die was en is voor ons bedrijf erg belangrijk.”
De zotste uitspattingen zijn verdwenen
Pieter is ervan overtuigd dat we met z’n allen ons waterverbruik anders moeten aanpakken.
“Vlaanderen, en eigenlijk ook de rest van de wereld, heeft nood aan de systemen van Ekopak”, zegt hij. “Uit afvalwater drinkwater produceren en industrieel water een tweede leven geven, zullen cruciaal worden. We koppelen de waterbehandeling aan milieuvriendelijke spitstechnologie. En doen aan waterdesinfectie.”
In de zomer van 2004 vertrok Pieter voor 15 maanden met de vzw Bamboostic naar de stad Ubatuba in Brazilië om er samen met enkele jonge Vlamingen stevige huizen in bamboe te bouwen.
“Duurzaam ondernemen, is altijd mijn baseline geweest”, klinkt het overtuigd. “Destijds in Ubatuba door een ecologische economie met bamboe op te starten en nu met Ekopak via een circulaire of kringloopeconomie op het vlak van water. Met ons bedrijf hebben we een programma lopen dat save water, give water heet. Als een klant met ons in zee gaat, leveren we in waterarme gebieden aan evenveel mensen drinkbaar water als dat de klant medewerkers telt. Stel: een klant heeft 1.000 medewerkers, dan gaan we 1.000 mensen van drinkwater voorzien waar er nood aan is.”
“Vorig jaar, bij een bezoek aan een klant in Brazilië, ben ik nog eens in de bamboedorpen langs geweest. Zot om te zien welke impact dat heeft gehad. Dat maakt mij écht gelukkig. Iets positiefs realiseren voor mens en milieu!”
Vroeger deed Pieter aan alpinisme en ijsklimmen en in 2009 slaagde hij er zelfs in om met het Outland Rafting Team naar het WK wildwatervaren in Bosnië te mogen. “Met het ouder worden, zijn de zotste uitspattingen verdwenen”, lacht hij. “Laat ons zeggen dat nu enkel de gewone zotte overblijven. Wat volstaat.”
Info: Ekopak
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier