Einde verhaal voor Sancta Maria: “Einde in mineur voor een van de oudste scholen van de provincie”

Sancta Maria. © a-TVW
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Over enkele dagen, op 30 juni, eindigt het schooljaar. Voor het Sancta Maria in Ruiselede zal dan ook definitief het doek vallen over net geen 300 jaar geschiedenis. De middelbare school sluit na dit schooljaar immers voorgoed de deuren.

De geplande sluiting van de school in de Pensionaatstraat zette de afgelopen jaren veel kwaad bloed. Oorspronkelijk zou de school al in 2020 de deuren sluiten, maar na zwaar protest van ouders en juridisch getouwtrek, werd de sluiting met twee jaar uitgesteld. Nu gaan de schoolpoorten vanaf 1 juli echter onherroepelijk dicht.

En hoewel heel wat leerlingen dit jaar al (gedwongen) overstapten naar andere scholen in de omgeving, blijft de sluiting een bittere pil voor heel wat Ruiseledenaren. “Dit is een einde in mineur voor een van de oudste scholen van de provincie”, zegt Stefaan Vermeire, die als toenmalig voorzitter van de ouderraad zijn nek uitstak tegen een sluiting.

300 jaar later

Al in 1728 werd er gesproken over een kostschool in de Pensionaatstraat. Het waren de zusters van de kloosterorde van O.L.-Vrouw van Zeven Weeën die toen instonden voor het onderwijs. 300 jaar later houdt de school op te bestaan. “We hebben nog lang voor het voortbestaan van de school gestreden, ook juridisch, maar op een bepaald moment trad er toch een zekere moeheid op”, blikt Stefaan Vermeire terug. “Maar het was onze morele plicht om de strijd te voeren. Jammer genoeg heeft het niet kunnen baten. Al heb ik de bladzijde een jaar na de definitieve beslissing ook wel al kunnen omslaan.”

Bij Carine Vandamme, directeur van de scholengemeenschap Molenland, zorgt de sluiting voor gemengde gevoelens. “Een sluiting is altijd jammer natuurlijk”, vertelt ze. “Al konden we gezien de omstandigheden niet anders. Zo was het wat kosten-baten betreft een negatief verhaal, daalde het leerlingenaantal jaar na jaar en voldeden ook de gebouwen niet langer. Maar we hebben geprobeerd om het verhaal hier dit schooljaar zo goed mogelijk af te sluiten.”

17 leerlingen

Het teruglopende leerlingenaantal bereikte dit schooljaar een absoluut dal. Zo telde de school nog slechts zeventien leerlingen. “Al had dat meerdere oorzaken”, nuanceert Stefaan Vermeire. “Zo konden de kinderen zich niet langer inschrijven in een nieuwe graad omdat er een inschrijvingstop was, terwijl veel ouders voor de – logische – vlucht vooruit kozen en hun kinderen elders inschrijven. Daarnaast hangt het ook af van bepaalde factoren. Zo was er een gebrek aan investeringen, waardoor de gebouwen verloederden en leek het ook wel alsof er de laatste jaren een soort obstructiepolitiek gevoerd werd om de instroom van leerlingen in de hand te werken.”

Ook voor Ilse Volcke (RKD), schepen van Onderwijs, steekt de sluiting nog steeds. “We wisten al een jaar dat het einde er zat aan te komen, dus ergens hebben we het al een plaats kunnen geven, maar het blijft zonde.” Ilse Volcke zat zelf op Sancta Maria en voelt zich nog steeds verbonden met de school. Al merkte ze de laatste jaren naar eigen zeggen wel dat de hoogdagen voorbij waren. “Ooit was dit een bloeiende school van meer dan 400 leerlingen, maar ondertussen zijn de tijden veranderd. Zo gingen er maar weinig kinderen uit Ruiselede zelf naar de school. Hoe dat komt? Goede vraag. Ik heb er mijn mening over, maar die hou ik liever voor mezelf.”

Verarming voor de gemeente

Burgemeester Greet De Roo (RKD) spreekt van een verarming voor de gemeente, al heeft ze wel begrip voor sluiting. “Het is uiteraard jammer, maar als zelfs de Ruiseledenaren hun kinderen niet meer naar de school sturen is er op zich geen reden opdat ze blijft bestaan. Daarnaast hebben we het in vergelijking met andere gemeenten eigenlijk nog lang volgehouden. Gemeenten zoals Wingene en Pittem hebben immers al jaren geen middelbare school meer”, klinkt het.

Wat er met de schoolgebouwen zal gebeuren is nog niet helemaal duidelijk, maar de kans is groot dat Curando ze zal aankopen om de grond te gebruiken voor zijn zorgsite.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier