Eerste virtuele gemeenteraadszitting in de Brugse geschiedenis

Deze 47 Brugse gemeenteraadsleden zijn op maandag 27 en dinsdag 28 april niet te zien in het Brugse stadhuis. Ze interprelleren online van thuis uit tijdens de raadszittingen omwille van de coronacrisis. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Voor het eerst in de Brugse geschiedenis komen de 47 gemeenteraadsleden op maandag 27 en dinsdagavond 28 april ‘virtueel’ samen. Uit veiligheidsredenen in dit coronatijdperk. Enkel voorzitter Annick Lambrecht en algemeen directeur Colin Beheydt zijn die twee avonden aanwezig in de gotische zaal van het stadhuis om de gemeenteraad in goede banen te leiden. De raadsleden interpelleren online van thuis uit.

Precies omdat er in maart, ook al omwille van de coranacrisis geen gemeenteraadszitting was, wordt de lijvige agenda van gemeenteraad van april over twee avonden gespreid. Op maandagavond staan de jaarrekening van de politie, de stad Brugg en het OCMW op het programma, naast een actueel debat over de relance maatregelen die het stadsbestuur voorstelt na de coronacrisis. Bij de voorstelling van de politiebegroting uitten oppositieraadsleden Geert Van Tieghem (N-VA) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) hun bezorgdheid over het feit dat de stadsdotatie voor de politie in 2020 en 2021 niet zal verhoogd worden.

Pascal Ennaert (SP.A) wees op het tekort aan manschappen: “We hebben twintig politiemensen tekort.” Maar volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) heeft de recente aanwervingscampagne door de stad Brugge 17 extra manschappen opgeleverd die nog deze zomer aan de slag gaan. De politie krijgt overigens in deze coronatijd andere opdrachten, zoals klachten over verboden lockdown feestjes nagaan.

Gezonde stadsfinanciën

Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) noemde de jaarrekening van de stad voor het jaar 2019 de beste ooit, maar waarschuwde meteen:”Die van 2020 zal door corona wellicht de slechtste zijn. Nu is evenwel de stadsschuld van Brugge met amper 77 miljoen euro – 650 euro per inwoner – historisch laag. Uit de jaarrekening van 2019 blijkt andermaal dat Brugge tot de financieel gezondste steden van het land behoort.”

Een lege gotische zaal van het Brugse stadhuis tijdens de gemeenteraad omwile van de coronacrisis (Foto Davy Coghe)
Een lege gotische zaal van het Brugse stadhuis tijdens de gemeenteraad omwile van de coronacrisis (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

Toch mogen we de situatie niet te rooskleurig voorstellen. De ‘coronacrisis’ verscheen onverwacht ten tonele en heeft momenteel een enorme impact op de ganse bevolking. De financiële impact is vandaag nog niet gekend, maar zal zonder twijfel gigantisch zijn. Ook voor de stad. Veel inkomsten vallen tijdelijk weg, denk maar aan de bijdragen van de vele toeristen zoals de verblijfsbelasting, de museumopbrengsten, parkeergelden, vaartochtjes op de reien.”

Lockdown

“Jaarlijks leveren bezoekers de stad Brugge ongeveer 23 miljoen euro op. De recessie zal volgens berekeningen ongeveer 8 miljoen euro kosten wanneer de lockdown zich beperkt tot 8 weken. Daarnaast zal er ook in 2022 minder personenbelasting doorgestort worden. Stad Brugge rekent dat 15 procent van 40 miljoen euro minder inkomsten of 6 miljoen euro.”

“Kort gerekend levert dit maar liefst 14 miljoen minder inkomsten op. Dat is enorm veel geld want van de omzet van 250 miljoen euro gaat 100 miljoen euro naar personeel in de stad, 40 miljoen euro naar OCMW en zorgbedrijf Mintus en 30 miljoen euro voor de politie. Dit betekent dat je met 80 miljoen euro de hele werking moet doen. Dus als daar 14 miljoen wegvalt, zal dit ook een aanpassing van ons budget in 2020 vergen”, aldus Mercedes Van Volcem, die erop wijst dat de dienst Financiën hiervoor een task force opgericht heeft.

Oproep

De financiënschepen roept de verhuurders van handelszaken op om gedurende de periode van de lockdown geen of minder huur aan te rekenen aan de huurders van winkels en horecazaken: “Niemand heeft immers baat bij faillissementen. Hoe meer faillissementen, hoe meer leegstand en hoe meer de prijs van de huur bijgevolg ook zal zakken. Verhuurders hebben er dus alle belang bij om samen met hun huurder tot oplossingen te komen of halfweg te komen. Iedereen kan drie weken overleven maar drie maanden is een ander verhaal. De Stad geeft alvast het goede voorbeeld met zijn huurders..”

Algemeen directeur Colin Beheydt en voorzitter Annick Lambrecht samen met Kathleen De Grande van de Secretarie: de enigen in het stadhuis tijdens de virtuele raadszitting. (Foto Davy Coghe)
Algemeen directeur Colin Beheydt en voorzitter Annick Lambrecht samen met Kathleen De Grande van de Secretarie: de enigen in het stadhuis tijdens de virtuele raadszitting. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

OCMW-voorzitter Pablo Annys (SP.a) moest toegeven dat de jaarrekening van het OCMW voor 2019 kampt met een tekort van 327.000 euro: “De reden is dat het houtkap van de Luxemburgse bossen, die het Brugse OCMW in zijn bezit heeft, minder opgebracht heeft dan verwacht. De bomen werden geteisterd door een kever….”

Volgens Charlotte Storme (Groen) is Brugge de strijd tegen de armoede aan het verliezen: “Eén op acht Brugse gezinnen flirt met de armoedegrens, het aantal leefloners stijgt.”

Zowel Geert Van Tieghem (N-VA) als Stefaan Sintobin (VB) hekelen het hoge absentëisme onder het OCMW-personeel: “Vorig jaar waren 182 personeelsleden, dat is 12,7% van het totaal personeelsbestand, meer dan vier maanden afwezig wegens ziekte….”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier