Eerste van 125 bomen geplant in Moermanpark, er komt ook een evenementenplein

De eerste boom werd donderdagvoormiddag geplant in het Moermanpark. © stefaan beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

De aanleg van het Moermanpark zit in de finale fase. Begin november gaan 125 nieuwe bomen de grond in en nadien wordt het park open gesteld voor de bezoeker. Om de nieuwe Roeselaarse long in vol groen ornaat te zien, is het nog even wachten op het voorjaar.

In de 19de eeuw stond er een ververij en weverij, later werden de fabrieksgebouwen onderdeel van het Gemeenschapsonderwijs. De afgelopen jaren was het een parking en nu is het een park.

Met de heraanleg van de omliggende straten, plaatsen van openbare verlichting en het aanplanten van nieuw groen, waaronder 125 zwarte elzen, naderen de werken aan het Moermanpark hun einde. Nog dit najaar zullen rustzoekers en spelende kinderen hun weg vinden naar het nieuwe park van 9500 vierkante meter en gaan de omliggende straten weer open voor het verkeer.

“Het heeft een jaartje langer geduurd dan voorzien”, zegt schepen Nathalie Muylle. “In de ondergrond zijn heel wat constructies gevonden die moesten worden gesaneerd. OVAM heeft ons daarbij flink geholpen en heeft ook de extra kosten die daarmee gepaard gingen op zich genomen.”

“Het Moermanpark is een onderdeel van het plan om onze stad hittebestendig te maken”, vult schepen Michèle Hostekint aan. Tachtig procent van de site is onthard en de waterbuffers aan weerszijden van het park wapenen de buurt tegen overvloedige regen en ook tegen lange droogteperiodes.”

Evenementenplein

Het stadsbestuur plantte ondertussen de eerste boom. Niet toevallig is dat een zwarte els. Deze boomsoort houdt van waterrijke grond en Roeselare is van oudsher een heel nat en moerassig gebied. Door de zijstraten mee te nemen in de aanleg is de Moermansite groter geworden zodat er nog meer plaats vrij kwam voor een avontuurlijke speeltuin, wandel- en fietspaden en een groot centraal plein voorzien van de nodige technische voorzieningen zodat er ook evenementen kunnen plaats vinden. Voor de veiligheid van de bezoekers en de omwonenden is er een cameraschild uitgebouwd.

Aan de kant van de Sint-Amandsstraat staan enkele opvallende zwarte houten constructies die verwijzen naar de vroegere industriële gebouwen van de ververij en weverij die hier in de negentiende en begin twintigste eeuw stonden. Die paviljoenen zullen tegen de zomer gedeeltelijk verdwijnen in het groen en een verkoelende plaats worden voor de parkbezoeker.

De hele ombouw van de grijze asfaltvlakte die de Moermanparking was tot het ontharde en vergroende park nu heeft 2,3 miljoen euro gekost. Daarvan werd 425.000 euro gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. (Bart Crabbe)

In het Moermanpark werd deze week de eerste van 125 bomen geplant. (foto SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier